5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 10.09.2014

De ce se fereşte Guvernul să pună în dezbatere publică proiectul privind noile cote de redevenţe petroliere - 600 de km de autostradă, în Master Planul General de Transport - creditele în lei, mai ieftine decât cele în euro - marii retaileri se bat pe magazinele de cartier - profiturile fermierilor, tăiate de embargoul Rusiei
Economica.net - mie, 10 sept. 2014, 05:00
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 10.09.2014

Hotnews: De ce se fereste Guvernul sa puna in dezbatere publica proiectul privind noile cote de redevente petroliere. Noile redevente petroliere vor fi calculate si vor fi aduse la nivelul mediei europene. Aceasta era promisiunea lui Victor Ponta in mai 2012, la scurt timp dupa ce a ajuns premier. Promisiunea a fost reluata de mai multe ori. Ponta mai spunea si ca vor fi purtate negocieri cu marile companii petroliere ca noile redevente sa fie aplicate chiar mai devreme de luna decembrie 2014 cand expira cele de acum. Nimic din ce a spus Ponta despre redevente nu a fost pus in aplicare. Ba mai mult, Guvernul ar vrea sa puna in dezbatere publica proiectul privind noile redevente abia in noiembrie- decembrie, chiar in perioada in care expira cele actuale. Adica dupa alegeri. Motivul pentru care un astfel de proiect va fi facuta public dupa alegeri, cu foarte putin timp inainte de adoptare si punere in aplicare, nu poate fi decat unul: Proiectul nu este pe masura asteptarilor populatiei in privinta redeventelor petroliere.

Bursa: 600 de km de autostradă, în Master Planul General de Transport. Draftul Master Planului General de Transport, care urmează să fie aprobat de Comisia Europeană, prevede ca în intervalul 2014-2020 să se construiască aproape 600 de kilometri de autostradă, a declarat ieri ministrul Transporturilor, Ioan Rus. Domnia sa a adăugat: „Cu siguranţă nu vom avea 3.000 de km de autostradă, că nu avem ce să facem cu ei, să spunem, chiar 3.000. În draftul (Master Planului – n.r.), care nu este 100% aprobat de Comisia Europeană (…), să spunem, în intervalul acesta 2014 – 2020 ne vom apropia de încă 600 de km de autostradă. Ne-ar trebui 2.500 de km de drum expres şi în jur de 3.000 de drumuri transregionale modernizate şi 140 km de şosele de ocolire şi o parte de drumuri de ieşire spre punctele de frontieră. Vom vedea după ce avem acest document. Se va supune dezbaterii publice, s-ar putea să se modifice unele lucruri dacă se justifică. Va fi aprobat în Guvern ca document operaţional şi se va transforma în Programul Operaţional al Guvernului României vizând dezvoltarea sistemului rutier, feroviar, naval, aerian.

ZF: E mai ieftin în lei decât în euro. Dobânzile la creditele imobiliare în lei au coborât până la aproape 5% pe an.  Dacă în urmă cu trei ani creditele ipotecare în moneda naţională afişau dobânzi prohibitive de 10%, acum sunt mai ieftine decât cele în euro. Creditele imobiliare în lei afişau o dobândă efectivă medie la un minim istoric de 5,2% pe an în luna iulie, la jumătate faţă de nivelul din urmă cu trei ani, când băncile vindeau doar credite în euro şi dobânzile la lei păreau bine ancorate la niveluri de două cifre. Creditele în lei sunt acum chiar mai ieftine decât cele în euro.

Capital: Profiturile fermierilor, tăiate de embargoul Rusiei. În România, embargoul Rusiei are cel mai mare impact asupra producătorilor de legume şi fructe, deoarece aceştia se confruntă cu o invazie de produse destinate iniţial pieţei ruseşti şi care, în urma restricţiei impuse de Federaţia Rusă ţărilor membre Comunităţii Europene, au luat calea pieţei româneşti îngreunând astfel comerţul intern pentru operatorii autohtoni. „Am discutat cu producătorii de legume şi fructe şi mi-au spus că în ultima lună le-au scăzut profiturile şi încasările cu 20%-30%“, ne-a declarat Ion Cioroianu, consilier în cadrul Asociaţiei Fermierilor din România (AFR).

ZF: Retailerii internaţionali se luptă să atragă magazinele de cartier. Cele 70.000-80.000 de mici magazine care mai activează în prezent pe piaţa din România sunt ţinta reţelelor internaţionale din comerţ, care încearcă să le atragă în franciză. Astfel, în plină criză, atât Carrefour, cât şi Metro Cash& Carry şi Mega Image şi-au lansat lanţuri de francize, împreună ajungând la un total de circa 850 de magazine de proximitate.

Adevărul: STUDIU România, corigenta lumii la şase materii. Infrastructura, regimul de impozitare şi relaţiile de muncă sunt domeniile în care stăm cel mai rău. Povara fiscală ce apasă pe investiţii şi pe piaţa muncii, incapacitatea de a păstra talentele, starea infrastructurii şi cooperarea insuficientă dintre şefi şi subalterni plasează ţara noastră pe cele mai joase poziţii într-un top mondial întocmit pe criterii de competitivitate.

ZF: Prodlacta Braşov trimite un sfert din producţie în Republica Moldova şi se duce cu exporturile şi în Germania. Producătorul de lactate Prod­lacta din Braşov (simbol bursier PRAE), controlat de omul de afaceri moldo­vean Vladimir Jardan, va exporta iaurturi către o reţea de magazine din Germania şi are în plan să pătrundă şi pe alte pieţe străine. În prezent compania trimite în Republica Moldova un sfert din producţie.

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Gheorghiţă anunţă că doza trei de vaccin restabileşte eficienţa la peste 95% faţă de infecţie şi la 97% faţă de formele grave de boală
Valeriu Gheorghiţă anunţă că doza trei de vaccin restabileşte eficienţa la peste 95% faţă de infecţie şi la 97% ...
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, marţi, că doza trei de vaccin restabileşte eficienţa la peste 95% faţă de infecţie şi la peste 97% faţă de formele......
BCE păstrează uşa deschisă pentru o inflaţie mai ridicată
BCE păstrează uşa deschisă pentru o inflaţie mai ridicată
Inflaţia în zona euro ar putea depăşi ţintele deja majorate ale Băncii Centrale Europene dar există puţine indicii ...
Protest al transportatorilor la Guvern. 100 de „TIR-uri” parchează la Palatul Victoria miercuri
Protest al transportatorilor la Guvern. 100 de „TIR-uri” parchează la Palatul Victoria miercuri
Transportatorii vor protesta, miercuri, în intervalul orar 9:00 - 15:00, cu 100 de TIR-uri, în faţa Guvernului, pentru ...
Dacia Sandero a ocupat primul loc în clasamentul înmatriculărilor din Europa în luna august
Dacia Sandero a ocupat primul loc în clasamentul înmatriculărilor din Europa în luna august
Raportul JATO Dynamics pentru luna august a anului 2021 arată că Dacia Sandero a depășit din nou Volkswagen Golf în ...