Activitatea de fuziuni şi achiziţii din România, în scădere ca valoare, dar pe plus ca volum, în primul trimestru – EY

Valoarea estimată a activităţii de fuziuni şi achiziţii (M&A) din România a fost de 1,8 miliarde de dolari, în primul trimestru din 2022, în scădere de la 2,1 miliarde de dolari, în intervalul similar din anul anterior, arată o analiză publicată marţi de EY.
AGERPRES - mar, 19 apr. 2022, 12:01
Activitatea de fuziuni şi achiziţii din România, în scădere ca valoare, dar pe plus ca volum, în primul trimestru - EY

Cu toate acestea, la nivel de volum, piaţa românească de profil a consemnat 48 de tranzacţii, în perioada analizată, în creştere cu 17% faţă de primul trimestru al anului 2021, scrie Agerpres.

Conform EY, cea mai mare tranzacţie din acest trimestru a fost achiziţia producătorului auto Ford România de către Ford Otosan Olanda, pentru 785 milioane de dolari, urmată de cumpărarea parcului eolian Beta Wind de către Energias de Portugal, prin subsidiara sa EDP Renovaveis, pentru 136 milioane de dolari.

Investitorii strategici reprezintă 92% dintre tranzacţiile de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii din România, context în care jucătorii străini s-au aflat la baza a 28 de tranzacţii, în creştere cu 56% raportat la perioada de referinţă. În acelaşi timp, tranzacţiile interne au consemnat o scădere de 10%, cu un număr de 18 tranzacţii.

Din punct de vedere al originii geografice, cei mai activi investitori au fost: Olanda (5 tranzacţii), SUA şi Belgia (câte 3), Polonia, Austria, Ungaria şi Gibraltar (câte două tranzacţii).

De asemenea, cele mai active sectoare, în funcţie de volumul tranzacţiilor de intrare, au fost tehnologia şi sectorul imobiliar (şapte tranzacţii, fiecare), urmate de produse industriale diversificate (5), telecomunicaţii, media şi divertisment (3), energie şi utilităţi şi sănătate (două tranzacţii, fiecare).

„Deşi sunt excluse din calculul nostru privind valoarea de piaţă (3), observăm, de asemenea, alte două tranzacţii în primele trei luni ale anului 2022. În martie, MBC Group, compania media cu sediul în Emiratele Arabe Unite, a achiziţionat 30% din Antenna Group, firmă de televiziune şi producţie cu sediul în Grecia, inclusiv operaţiunile sale din România. În aceeaşi lună, Econergy International Limited a achiziţionat de la PNE AG două proiecte fotovoltaice în România şi SUA. Ambele tranzacţii se fac pentru o sumă nedeclarată”, se precizează în raportul EY.

Baza de date M&A a EY pentru România exclude tranzacţiile cu participaţii achiziţionate mai mici de 15%, dar include o estimare a valorii tranzacţiilor în cazul în care nu au fost divulgate anterior date de către părţi sau nu sunt disponibile în bazele de date ale unor terţe părţi şi/sau raportate de surse media. De asemenea, tranzacţiile multinaţionale care includ companii sau operaţiuni în România sunt incluse în numărul de tranzacţii, dar sunt excluse din valoarea M&A în cazul în care alocarea valorii tranzacţiei nu este disponibilă.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 40 miliarde de dolari, în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2021.

Prezentă în România din anul 1992, EY este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale, cu peste 800 de angajaţi pe plan local şi în Republica Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
Range Rover a lansat noul model Sport SV, un etalon al luxului și performanței (Foto)
Range Rover a lansat noul model Sport SV, un etalon al luxului și performanței (Foto)
Noul Range Rover Sport SV este cel mai puternic și mai dinamic Range Rover Sport de până acum, îmbinând performanța de top și dinamismul cu capabilitățile, rafinamentul și designul......
Șefa divizei de moderare de la Twitter, Ella Irwin, și-a dat demisia
Șefa divizei de moderare de la Twitter, Ella Irwin, și-a dat demisia
Șefa Twitter pentru moderarea conținutului (încredere și siguranță), Ella Irwin (foto), a declarat joi agenței Reuters ...
Strategia găsită de Guvernul de la Budapesta pentru a depăși dificultățile de finanțare. Firmele de stat maghiare se împrumută masiv în locul său – Bloomberg
Strategia găsită de Guvernul de la Budapesta pentru a depăși dificultățile de finanțare. Firmele de stat maghiare ...
Guvernul ungar, afectat de dificultăţi financiare, se bazează pe companiile de stat pentru a obţine bani de pe pieţele ...
Ligia Deca: Salariul brut din învățământ crește cu cel puțin 1.000 de lei pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru cele nedidactice
Ligia Deca: Salariul brut din învățământ crește cu cel puțin 1.000 de lei pentru cadrele didactice și 400 de lei ...
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că, prin Ordonanţa 53/2023, salariile din învăţământ vor creşte, începând ...