Activitatea de fuziuni şi achiziţii din România, în scădere ca valoare, dar pe plus ca volum, în primul trimestru – EY

Valoarea estimată a activităţii de fuziuni şi achiziţii (M&A) din România a fost de 1,8 miliarde de dolari, în primul trimestru din 2022, în scădere de la 2,1 miliarde de dolari, în intervalul similar din anul anterior, arată o analiză publicată marţi de EY.
AGERPRES - mar, 19 apr. 2022, 12:01
Activitatea de fuziuni şi achiziţii din România, în scădere ca valoare, dar pe plus ca volum, în primul trimestru - EY

Cu toate acestea, la nivel de volum, piaţa românească de profil a consemnat 48 de tranzacţii, în perioada analizată, în creştere cu 17% faţă de primul trimestru al anului 2021, scrie Agerpres.

Conform EY, cea mai mare tranzacţie din acest trimestru a fost achiziţia producătorului auto Ford România de către Ford Otosan Olanda, pentru 785 milioane de dolari, urmată de cumpărarea parcului eolian Beta Wind de către Energias de Portugal, prin subsidiara sa EDP Renovaveis, pentru 136 milioane de dolari.

Investitorii strategici reprezintă 92% dintre tranzacţiile de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii din România, context în care jucătorii străini s-au aflat la baza a 28 de tranzacţii, în creştere cu 56% raportat la perioada de referinţă. În acelaşi timp, tranzacţiile interne au consemnat o scădere de 10%, cu un număr de 18 tranzacţii.

Din punct de vedere al originii geografice, cei mai activi investitori au fost: Olanda (5 tranzacţii), SUA şi Belgia (câte 3), Polonia, Austria, Ungaria şi Gibraltar (câte două tranzacţii).

De asemenea, cele mai active sectoare, în funcţie de volumul tranzacţiilor de intrare, au fost tehnologia şi sectorul imobiliar (şapte tranzacţii, fiecare), urmate de produse industriale diversificate (5), telecomunicaţii, media şi divertisment (3), energie şi utilităţi şi sănătate (două tranzacţii, fiecare).

„Deşi sunt excluse din calculul nostru privind valoarea de piaţă (3), observăm, de asemenea, alte două tranzacţii în primele trei luni ale anului 2022. În martie, MBC Group, compania media cu sediul în Emiratele Arabe Unite, a achiziţionat 30% din Antenna Group, firmă de televiziune şi producţie cu sediul în Grecia, inclusiv operaţiunile sale din România. În aceeaşi lună, Econergy International Limited a achiziţionat de la PNE AG două proiecte fotovoltaice în România şi SUA. Ambele tranzacţii se fac pentru o sumă nedeclarată”, se precizează în raportul EY.

Baza de date M&A a EY pentru România exclude tranzacţiile cu participaţii achiziţionate mai mici de 15%, dar include o estimare a valorii tranzacţiilor în cazul în care nu au fost divulgate anterior date de către părţi sau nu sunt disponibile în bazele de date ale unor terţe părţi şi/sau raportate de surse media. De asemenea, tranzacţiile multinaţionale care includ companii sau operaţiuni în România sunt incluse în numărul de tranzacţii, dar sunt excluse din valoarea M&A în cazul în care alocarea valorii tranzacţiei nu este disponibilă.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 40 miliarde de dolari, în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2021.

Prezentă în România din anul 1992, EY este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale, cu peste 800 de angajaţi pe plan local şi în Republica Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...