1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 19 º

News

8.000 de asistaţi social care primesc venitul minim garantat de la stat ar fi putut munci. Câţi bani pierde statul

8.000 de români care primesc de la stat venitul minim garantat ar fi putut munci, anul trecut, dat fiind că erau locuri de muncă pentru ei, se arată într-un raport al Curţii de Conturi. Oamenii fie nu au vrut să muncească acolo, fie nu au ştiut, şi nici nu au fost consiliaţi de autorităţi. Câţi bani ar fi câştigat statul, dacă cei 8.000 de asistaţi ar fi devenit angajaţi.

15 dec, 2016 | ECONOMICA.net

"Circa 4% din numărul de persoane beneficiare de venit minim garantat ar fi putut ocupa unul din aceste locuri de muncă pentru muncitori necalificați, având în vedere nivelul redus de pregătire profesională a acestei categorii de beneficiari", se arată într-un audit al Curţii de Conturi.

Inspectorii Curţii au centralizat oferta de locuri de muncă la nivel naţional pentru muncitori necalificaţi, pentru fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare, şi au comparat datele cu repartiţia teritorială a persoanelor apte de muncă, cu vârsta până la 65 de ani, care primesc venitul minim garantat. Ideea de bază este că aceşti oameni, asistaţi social, ar fi putut ocupa acele posturi, pentru care nu se cere niciun fel de specializare.

Astfel, pentru ei, statul nu ar mai fi plătit ajutorul, ba chiar ar fi încasat bani, din contribuţiile sociale care ar fi urmat să fie plătite dacă aceştia ar fi încasat salariu. Iată ce scrie în raport:

"În fiecare din cele opt regiuni existau locuri de muncă vacante în anul 2015, iar în situația în care cele 8.014 locuri ar fi fost ocupate, s-ar fi realizat o economie totală la bugetul de stat într-un an în sumă de 23.590 mii lei (suma a fost calculată prin aplicarea la nivelul mediu lunar de 230 lei al venitului minim garantat și a cheltuielilor conexe aferente: taxele poștale -1% și contribuția de asigurări sociale de sănătate -13 lei). De asemenea, dacă aceste persoane ar fi ocupat unul din locurile de muncă vacante s-ar fi adus și venituri suplimentare la bugetul general consolidat prin plata contribuţiilor sociale obligatorii. Astfel, în ipoteza că aceste persoane beneficiare de venit minim garantat s-ar fi angajat şi ar fi realizat salariul minim pe economie, contribuțiile obligatorii ar fi fost în sumă 558 lei/lună/persoană. Prin urmare, în situaţia în care un număr de 8.014 beneficiari de venit minim garantat (4% din totalul beneficiarilor apţi de muncă) ar fi ocupat un loc de muncă, s-ar fi realizat pe de o parte o economie la bugetul de stat în anul 2015 în sumă estimată de 23.590 mii lei, precum şi venituri suplimentare la bugetul general consolidat în sumă estimată de 53.662 mii lei". 

Deci bugetul de stat ar fi câştigat, în total, 77,2 milioane de lei, la nivelul unui an.

În România erau, la finalul anului trecut, 228.000 de persoane care primeau venitul minim garantat. Puteţi vedea în tabelul de jos repartiţia lor pe zonele de dezvoltare ale României, dar şi repartiţia locurilor de muncă pentru care nu se cerea calificare. În cazul Bucureştiului, de exemplu, dacă respectivele locuri de muncă erau ocupate, nu mai rămânea niciun beneficiar al venitului minim garantat.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO