Relaţiile IMM-urilor cu furnizorii şi clienţii, întrerupte în general de costurile prea mari

Costurile prea mari şi identificarea unor parteneri de afaceri mai avantajoşi reprezintă principalele cauze ale încetării relaţiilor IMM-urilor cu o parte dintre furnizori şi clienţi pe parcursul anului 2015, reiese din datele cuprinse în ultima ediţie a 'Cartei Albe a IMM-urilor'.
Economica.net - lun, 03 aug. 2015, 13:37
Relaţiile IMM-urilor cu furnizorii şi clienţii, întrerupte în general de costurile prea mari

Potrivit documentului citat, costurile prea mari au fost identificate drept cauză a încetării relaţiilor de 50,18% dintre IMM-uri, în timp ce identificarea unor parteneri de afaceri mai avantajoşi a constituit motivul de întrerupere a colaborării de către 37,31% dintre întreprinderile mici şi mijlocii.

‘Pe locurile următoare, la capitolul cauze, se clasează: nelivrarea produselor şi serviciilor la timp (27,56%), falimentul clienţilor/furnizorilor (19,85%), schimbarea activităţii principale a partenerilor (15,85%) şi insuficienta cantitate de produse pentru a satisface cerinţele beneficiarilor (13,60%). Jumătate dintre întreprinzători renunţă la colaborarea cu furnizorii/clienţii din cauza considerentelor de ordin financiar, iar aproximativ o cincime dintre partenerii întreprinderilor mici şi mijlocii nu reuşesc să supravieţuiască turbulenţelor contextuale’, se arată în documentul citat.

În funcţie de vârsta IMM-urilor, organizaţiile de 10-15 ani deţin cele mai mari ponderi ale companiilor care încetează colaborarea cu furnizorii/clienţii din cauza costurilor prea mari.

‘Firmele de peste 15 ani vechime întrerup mai frecvent relaţiile cu sursele de aprovizionare şi beneficiarii în urma identificări unor parteneri de afaceri mai avantajoşi (45,08%). IMM-urile care au mai puţin de cinci ani vechime încheie relaţiile cu furnizorii şi cumpărătorii în special din cauza falimentului entităţilor cu care se află în relaţii contractuale (21,04%). La rândul lor, societăţile pe acţiuni consemnează procentaje mai mari de organizaţii care au semnalat costurile prea ridicate (57,69%), identificarea unor parteneri de afaceri mai avantajoşi (61,69%), nefurnizarea la timp a produselor/serviciilor (38,46%). Unităţile economice cu altă formă de organizare juridică înregistrează cele mai ample proporţii ale entităţilor în care a fost indicată insuficienta cantitate de produse pentru a satisface necesităţile clienţilor (18,12%)’, se mai spune în Carta Albă.

‘Carta Albă a IMM-urilor din România – ediţia 2015’ a fost lansată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi reprezintă, conform realizatorilor, cea mai cuprinzătoare şi aprofundată analiză a situaţiei IMM-urilor din România, a fenomenului antreprenorial, dar şi a performanţelor şi problematicii IMM-urilor.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...