În 2015 s-a înregistrat cea mai caldă lună august de pe Terra din ultimii 135 de ani

Ultima lună a verii din acest an a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată pe planetă de la începutul monitorizării temperaturilor în 1880, a declarat joi agenţia americană pentru cercetare oceanică şi atmosferică (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA), informează AFP.
Economica.net - vin, 18 sept. 2015, 09:00
În 2015 s-a înregistrat cea mai caldă lună august de pe Terra din ultimii 135 de ani

De asemenea, şi temperatura de la suprafaţa oceanelor a fost cea mai mare înregistrată vreodată, situându-se cu 0,78 grade Celsius peste media secolului al XX-lea şi întrecând cu 0,004 grade Celsius recordul lunii iulie, a mai indicat NOAA.

Luna iulie a bătut recordul de căldură înregistrat pe termen de o lună în ultimii 135 de ani, atât la nivelul solului, cât la suprafaţa oceanelor.

De asemenea, august a fost a şasea lună din 2015 care bate un record lunar de temperatură înregistrată la suprafaţa planetei, după recordurile din februarie, martie, mai, iunie şi iulie, a menţionat agenţia.

În luna august, temperatura medie pe uscat şi pe mare a fost cu 1,14 grade Celsius peste media secolului XX, plasându-se pe poziţia treia în topul celor mai calde luni din istorie.

Recordul anterior pentru această lună a fost înregistrat în anul 1998 cu o temperatură care a depăşit media cu 0,13 grade Celsius.

Temperaturi foarte ridicate s-au înregistrat în special în America de Sud, părţi din Africa, Orientul Mijlociu, Europa şi Asia.

Faptul că temperatura a atins un record în luna august la suprafaţa oceanelor poate fi explicat prin prezenţa curentului ecuatorial cald din Pacific El Nino care a reapărut în luna martie, a explicat NOAA.

Potrivit ultimelor previziuni ale agenţiei, există peste 90% şanse ca El Nino să persiste în emisfera nordică până la martie 2016.

În luna august întinderea de gheaţă din zona arctică a fost cu 22,3% sub media perioadei 1981-2010, ceea ce face ca aceasta să fie a patra subţiere a gheţei din această zonă pentru această lună, conform monitorizărilor făcute din 1979 de când au început observaţiile prin satelit.

În Antarctica, suprafaţa de gheaţă din ultima lună a fost cu 0,5% mai mică decât media pentru perioada anilor 1981-2010.

Gazele cu efect de seră emise în atmosferă (dioxid de carbon, metan, etc), care contribuie la această încălzire au atins niveluri record în 2014, potrivit unui raport internaţional publicat în luna iulie de NOAA.

Grupul Giec de experţi internaţionali în probleme climatice a arătat că temperatura la suprafaţa globului a crescut cu aproape un grad Celsius de la începutul secolului al XX-lea şi cu până la 2,5 grade Celsius în unele părţi din Africa, Asia, America de Nord şi de Sud.

Te-ar mai putea interesa și
Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia
Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia
Seceta pedologică moderată şi puternică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia, local în nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul şi sudul......
Venitul mediu lunar obţinut de un operator telecom de la un utilizator este de 73,9 de lei. Cum și-au împărțit piața de 3,42 mld. euro Orange, Vodafone, Telekom și Digi în 2023
Venitul mediu lunar obţinut de un operator telecom de la un utilizator este de 73,9 de lei. Cum și-au împărțit piața ...
Veniturile din sectorul telecom românesc s-au menținut anul trecut la 16,9 miliarde de lei în anul 2023, adică 3,42 miliarde ...
Viata premierului slovac Fico nu mai este în pericol
Viata premierului slovac Fico nu mai este în pericol
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol, la patru zile după atentatul la viaţa sa, a declarat duminică ...
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis, duminică, într-un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului ...