Taxele de mediu au reprezentat 7,5% din veniturile din taxe ale României în 2013 – Eurostat

România a strâns în 2013 suma de 2,954 miliarde de euro de pe urma taxelor de mediu, care au reprezentat 7,5% din veniturile totale din taxe şi contribuţii sociale ale ţării în acel an, arată datele privind taxele de mediu din statele membre ale Uniunii Europene publicate miercuri de Oficiul european de statistică (Eurostat).
Economica.net - mie, 25 nov. 2015, 11:38
Taxele de mediu au reprezentat 7,5% din veniturile din taxe ale României în 2013 - Eurostat

Potrivit Eurostat, între 2003 şi 2013, sumele strânse de România de pe urma taxelor de mediu s-au dublat, de la 1,243 miliarde de euro până la 2,954 miliarde de euro, însă ponderea lor în totalul veniturilor din taxe s-a redus de la 8,5% până la 7,5%.

Datele Eurostat mai arată că cea mai mare pondere în taxele de mediu ale României o reprezintă taxele pe energie (86%), urmate de taxele pe transport (14%) în timp ce taxele pe poluare şi resurse au o pondere zero.

La nivelul UE, 6,3% din veniturile din taxe au provenit în 2013 de pe urma taxelor de mediu, cea mai mare contribuţie, peste trei sferturi, provenind din taxele pe energie, urmate de taxele pe transport (20%) şi taxele pe poluare şi resurse. În 2013 taxele de mediu în UE s-au ridicat la 330,1 miliarde de euro, comparativ cu 272,1 miliarde de euro în 2003.

Ponderea taxele de mediu în veniturile totale din taxe şi contribuţii sociale variază în rândul statelor membre UE, ceea mai mare pondere fiind înregistrată în Slovenia (10,5%) şi Bulgaria (10,1%), la polul opus fiind Belgia şi Franţa, în ambele ţări taxele de mediu reprezentând 4,5% din veniturile totale din taxe şi contribuţii sociale.

În toate statele membre UE, taxele pe energie au avut de departe cea mai mare contribuţie la taxele pe mediu în 2013. Taxele pe energie sunt deosebit de importante în Lituania, unde reprezintă 94% din taxele pe mediu, Cehia şi Luxemburg, ambele cu 93%. Taxele pe transport au a doua mare contribuţie la veniturile din taxele pe mediu în toate statele membre, cu excepţia Estoniei, în timp ce taxele pe poluare şi resurse sunt semnificativ mai mici. În Germania, Grecia, Cipru şi România taxele pe poluare şi resurse au avut în 2013 o pondere zero la taxele pe mediu.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...