Bursa de la Milano revine pe creştere, dar degringolada băncilor continuă

Bursa de la Milano a revenit pe creştere, marţi, după ce dimineaţă a fost afectată de scăderea titlurilor băncilor italiene, în urma anunţului făcut de creditori că li s-au solicitat informaţii de la Banca Centrală Europeană (BCE) privind portofoliile lor de credite neperformante, transmit Reuters şi ANSA, citate de Agerpres.
Economica.net - mar, 19 ian. 2016, 20:50
Bursa de la Milano revine pe creştere, dar degringolada băncilor continuă

Acţiunile Monte dei Paschi di Siena (MPS) au înregistrat un declin de 6%, ale Carige de 8,1%, ale Banco Popolare de 7,6% şi ale UniCredit de 3,3%. Titlurile Intesa şi Mediobanca, creditori cărora nu li s-au cerut informaţii de către BCE, au urcat cu 2,7% şi, respectiv, 2%.

Noua agenţie de supervizare bancară (SSM) din cadrul BCE a solicitat aceste informaţii pentru a verifica strategiile şi metodologiile utilizate de băncile italiene, inclusiv UniCredit şi Monte dei Paschi di Siena (MPS), în gestionarea creditelor neperformante, au anunţat creditorii italieni.

Acţiunile celor şase bănci verificate de BCE au fost readmise la tranzacţionare, după ce au fost suspendate dimineaţa, din cauza volatilităţii excesive.

Şi ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, a dat asigurări că solicitarea BCE ca unele bănci italiene să furnizeze date suplimentare privind creditele neperformante nu trebuie să provoace temeri privind situaţia instituţiilor de creditare.

‘Nu există temeri specifice pentru băncile italiene, este doar un studiu pentru a identifica cele mai bune practici în gestionarea creditelor neperformante’, a afirmat oficialul italian.

Investitorii au devenit din ce în ce mai nervoşi privind modul în care sectorul bancar va face faţă ratelor scăzute ale dobânzilor şi împrumuturilor de 200 miliarde de euro care, probabil, nu vor fi achitate, după trei ani de recesiune.

‘Băncile italiene rămân foarte vulnerabile la problemele legate de calitatea activelor, în special în absenţa unei soluţii clare la problema creditelor neperformante’, apreciază brokerul ICBPI.

Duminică, BCE a solicitat informaţii unor bănci din zona euro privind nivelul creditelor neperformante, o problemă care, în opinia FMI, va ameninţa redresarea şi stabilitatea financiară a regiunii dacă nu va fi rezolvată.

Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Cele peste 350 e magazine Lidl din toată țara vor fi închise în prima și a doua zi de Paște, pe 5 și 6 mai 2024. Clienții își vor putea face cumpărăturile în cadrul rețelei până......
Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest – „Zonele gri” politice şi geografice în Balcani sau în estul UE sunt extrem de periculoase
Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest – „Zonele gri” ...
Ministrul de externe german Annalena Baerbock a pledat pentru admiterea rapidă în Uniunea Europeană a statelor candidate ...
Xi Jinping, în turneu european în Franţa, Serbia şi Ungaria la începutul lunii mai
Xi Jinping, în turneu european în Franţa, Serbia şi Ungaria la începutul lunii mai
Preşedintele chinez Xi Jinping este aşteptat într-o vizită de stat în Franţa pe 6 şi 7 mai, pentru a discuta despre ...
Retragerea băncilor obligă firmele chineze să intre în zona subterană când vine vorba de plăţile cu Rusia
Retragerea băncilor obligă firmele chineze să intre în zona subterană când vine vorba de plăţile cu Rusia
Un producător de electrocasnice din sudul Chinei are probleme în a-şi livra produsele în Rusia, nu pentru că ar fi probleme ...