Peste 700.000 de persoane ar putea apela la legea falimentului bancar

Potrivit calculelor făcute de avocatul Gheorghe Piperea pe baza statisticilor de pe site-ul Biroului de Credit, în toamna anului trecut existau circa 715.000 persoane care ar putea apela la legea insolvenței persoanelor fizice. Dintre acestea, într-un an nu ar apela mai mult de 30.000 – 40.000 de persoane la efectele legii.
Economica.net - joi, 18 feb. 2016, 21:58
Peste 700.000 de persoane ar putea apela la legea falimentului bancar

La cea de-a treia ediție a conferințelor Codul Insolvențelor, Gheroghe Piperea, prim-vicepreședinte Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență (UNPI), a făcut o evaluare a persoanelor fizice care ar putea apela la legea insolvenței dacă aceasta ar intra în vigoare.

Astfel, potrivit datelor culese de acesta de la Biroul de Credit, există 715.000 persoane care ar putea beneficia de efectele acestei legi cu 950.000 de credite. Potrivit datelor din statisticile BNR consultate de Piperea (dar pe care de obicei BNR le contrazice, după cum subliniază avocatul), în toamna anului trecut, erau înregistrate 850.000 de personae cu restanțe la credite mai mari de 20.000 de lei, la Centrala Riscului de Credit.

“Totuși, nu cred că vor fi mai mult de 30-40.000 de persone care să apeleze pe an la legea insolvenței persoanelor fizice”, a declarat Gheorghe Piperea.

Rezoluția bancară – o lege netransparentă care afectează drepturile acționarilor

Atât avocatul Gh. Piperea, cât și avocatul Stan Tîrnoveanu au căzut de acord asupra faptului că legea rezoluției, atât cea bancară cât și cea pentru societățile de asigurări este netransparentă și presupune o serie de litigii care afectează dreptul acționarilor.

“La nivel european există patru bănci italiene, două spaniole și două portugheze asupra căroa s-a declanșat procedura de bail-in (confiscarea depozitelor mai mari de 100.000 de euro pentru salvarea băncii”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, precizând că niciuna dintre ele nu este prezentă în România.

Despre felul în care un eventual astfel de proces s-ar repercuta și asupra unei bănci prezente pe piața noastră, avocatul Stan Tîrnoveanu, manager partner la ZRP Insolvency, spune că procedura de bail-in nu trebuie să se repercuteze în țara noastră deoarece vorbim de entități diferite, banca mamă și banca înregistrată aici.

“Dacă banca de aici este trecută sub mecanismul de rezoluție, ea nu mai cere și nu mai dă bani la banca mamă. Accentul aici se pune de obicei pe punerea în valoare a activelor”.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Cele peste 350 e magazine Lidl din toată țara vor fi închise în prima și a doua zi de Paște, pe 5 și 6 mai 2024. Clienții își vor putea face cumpărăturile în cadrul rețelei până......
Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest – „Zonele gri” politice şi geografice în Balcani sau în estul UE sunt extrem de periculoase
Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest – „Zonele gri” ...
Ministrul de externe german Annalena Baerbock a pledat pentru admiterea rapidă în Uniunea Europeană a statelor candidate ...
Xi Jinping, în turneu european în Franţa, Serbia şi Ungaria la începutul lunii mai
Xi Jinping, în turneu european în Franţa, Serbia şi Ungaria la începutul lunii mai
Preşedintele chinez Xi Jinping este aşteptat într-o vizită de stat în Franţa pe 6 şi 7 mai, pentru a discuta despre ...
Retragerea băncilor obligă firmele chineze să intre în zona subterană când vine vorba de plăţile cu Rusia
Retragerea băncilor obligă firmele chineze să intre în zona subterană când vine vorba de plăţile cu Rusia
Un producător de electrocasnice din sudul Chinei are probleme în a-şi livra produsele în Rusia, nu pentru că ar fi probleme ...