Lapte „cu brand” sau lapte marcă privată? Ce spune Napolact

Mărcile private sub care marile lanţuri de magazine comercializează produse de bază la preţuri avantajoase rămân unul dintre pilonii pe care se sprijină business-urile marilor jucători din piaţa lactatelor. Presupun marje mici, dar rulaje sigure şi constante, cu investiţii minime. Peste 20% din consumul de lapte al românilor este asigurat de aceste mărci.
Alina Stanciu - mar, 05 apr. 2016, 21:03
Lapte

Marca privată continuă să susţină business-urile din industria lactatelor fie că vorbim despre marii jucători ai pieţei, sau despre cei mici. Generează marje reduse, dar o constanţă a rulajelor, iar investiţiile pentru scoaterea pe piaţa a unui astfel de produs sunt minime.  De celalată parte, consumatorul beneficiază de un preţ mai mic şi, teoretic, de aceeaşi calitate de care ar beneficia dacă ar cumpăra un produs de brand. Sunt unele diferenţe însă, lăsând la o parte ambalajul şi faptul că în aceste produse nu se investesc bani pentru promovare. „Experienţa de gust, reţeta, ambalajul sunt legate de fiecare produs în parte. Noi încercăm să colectăm numai lapte din România. Brandul nostru Napolact este făcut exclusiv cu lapte din inima Ardealului”, a declarat Cornel Cărămizaru, director general FrislandCampina, producătorul brandurilor Napolact, Mili, Oke şi Campina. Acesta susţine însă că producţia de lapte din România este inconstantă, iar atunci când există deficit procesatorul este nevoit să aducă lapte din restul UE.

„În 2014 am importat sub 10% din total (din laptele procesat n.red), a explicat CEO-ul FrislandCampina, potrivit căruia mărcile private generează sub 10% din cifra de afaceri a companiei pe care o conduce. „Nu avem o strategie anume pentru mărcile private. Lucrăm cu un număr foarte mic de clienţi (retaileri n.red). Dar au şi acestea un rol. Producem mărci private pentru eficientizarea business-ului. Nu este o discuţie doar despre preţ aici, pentru că fiecare producător alege să aibă o anumită marjă de profit”, a mai declarat Cărămizaru, care nu a dorit să menţioneze şi numele retailerilor pentru care produce sub brand privat.

Din datele FrislandCampina, pe segmentul lactate, cota de piaţă a mărcilor private a ajuns la 23%. „Mărcile private vor creşte (în vânzări n.red) atâta timp cât va exista o preferinţă a consumatorului pentru ce au ele de oferit. Însă, dacă brandurile vor veni cu o soluţie, acestea nu vor mai avea aşa impact. Brandurile trebuie să răspundă pentru ceea ce fac”, a declarat CEO-ul Frielsand Campina. 

Potrivit acestuia, în statele UE piaţa a reacţionat diferit la aceste produse, astfel că este foarte dificil să tragi o concluzie.

FrislandCampina este unul dintre cei mai mari trei procesatori din industria lactatelor, alături de Albalact şi Danone. 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...