Numărul de locuri de muncă neocupate a crescut cu 16,5% şi atinge un nou maxim al ultimilor ani

Numărul de locuri de muncă vacante din economie, un indicator al deficitului de forţă de muncă la nivel naţional, a crescut în al treilea trimestru cu 16,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 62.900, un nou maxim al ultimilor ani, şi a crescut şi faţă de trimestrul al doilea. Cele mai multe locuri de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (3,81%), în sănătate şi în asistenţă socială, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - vin, 18 nov. 2016, 08:07
Numărul de locuri de muncă neocupate a crescut cu 16,5% şi atinge un nou maxim al ultimilor ani

Rata medie a locurilor de muncă vacante, care reprezintă proporţia posturilor neocupate în totalul locurilor de muncă disponibile, a fost în al treilea trimestru al acestui an de 1,34%, în creştere cu 0,11 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. În al treilea trimestru din 2015, numărul locurilor de muncă vacante a fost de 52.500, iar rata locurilor vacante de 1,16%.

Comparativ cu al doilea trimestru al acestui an, numărul locurilor de muncă neocupate a crescut cu 9,2%, fiind cu 5.800 de joburi disponibile mai mult.

Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (3,81%), în sănătate şi asistenţă socială (2,77%) şi în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (2,54%).

La nivelul economiei reale, cea mai mare criză de forţă de muncă se înregistrează în industria de prelucrare, unde în al treilea trimestru erau 17.800 de locuri de muncă vacante, adică 28% din numărul total la nivel naţional.

La polul opus, cele mai mici probleme în găsirea de forţă de muncă se înregistrează în industria extractivă, cu o rată a posturilor vacante de 0,10%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat aproape o treime din totalul locurilor de muncă vacante în al treilea trimestru, din care 9.900 în administraţia publică, 8.800 în sănătate şi asistenţă socială şi 2.800 în învăţământ, mai arată datele INS.

Faţă de perioada similară a anului trecut, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cea mai importantă creştere în activităţile de servicii administrative şi servicii suport (+0,41 puncte procentuale), iar numărul locurilor de muncă vacante a consemnat creşteri semnificative în sănătate şi asistenţă socială (+0,34 puncte procentuale), respectiv activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+0,23 puncte procentuale).

Singura diminuare în ceea ce priveşte rata a fost în activităţile de tranzacţii imobiliare (-0,24 puncte procentuale), iar în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, în activităţile de informaţii şi comunicaţii (-0,3 mii locuri vacante)..

Numărul de locuri de muncă vacante a scăzut după 2008, când s-a înregistrat o rată maximă, de 1,94%, până în 2010, când s-a atins un nivel minim, de 0,59%. Ulterior, rata locurilor de muncă neocupate a crescut constant până în 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Românii de la Simtel Team și-au mai deschis două firme
Românii de la Simtel Team și-au mai deschis două firme
Simtel Team, firmă antrepreniorială românească de inginerie și tehnologie listată și autoproclamat lider național în domeniul energiei regenerabile, a mai fondat două firme, conform datelor......
Prețul energiei electrice spot a scăzut pe piața românească și în aprilie, pentru a treia lună la rând, ajungând sub pragul de 60 de euro/MWh. Ce recorduri s-au bătut
Prețul energiei electrice spot a scăzut pe piața românească și în aprilie, pentru a treia lună la rând, ajungând ...
Și în luna aprilie, una cu recorduri absolute de preț negativ orar, prețul spot al energiei electrice a continuat să ...
Maersk, cel mai mare transportator maritim de containere: România crește ca destinație pentru relocarea producției
Maersk, cel mai mare transportator maritim de containere: România crește ca destinație pentru relocarea producției
Maersk, cel mai mare operator în transportul maritim de containere, apreciază că România începe să crească ca destinație ...
Confederația Concordia a prezentat priorităţile europene ale mediului de afaceri din România pentru următorii cinci ani
Confederația Concordia a prezentat priorităţile europene ale mediului de afaceri din România pentru următorii cinci ani
Confederaţia Patronală Concordia lansează documentul Agenda Europeană - 2024-2029, prin intermediul căruia prezintă ...