TaxHouse: ANAF abia face faţă înregistrărilor TVA, dar se doreşte introducerea a 7 milioane de gospodării

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) abia face faţă înregistrărilor de TVA, iar prin proiectul privind impozitul pe venitul global se doreşte înregistrarea a 7 milioane de gospodării, a declarat miercuri Angela Roşca, membru în Consiliul director al Romanian Business Leaders (RBL) şi managing partner TaxHouse, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mie, 26 apr. 2017, 10:46
TaxHouse: ANAF abia face faţă înregistrărilor TVA, dar se doreşte introducerea a 7 milioane de gospodării

‘Se pleacă de la prezumţia că toţi contribuabilii din România sunt educaţi fiscal şi financiar, să înţeleagă că trebuie să se înregistreze fiecare gospodărie. Vorbim de înregistrarea a 7 milioane de gospodării la un ANAF care în momentul de faţă abia face faţă înregistrărilor de TVA, de PFA (persoană fizică autorizată – n.r.). ANAF în momentul de faţă nu a emis decizii de impunere pentru contribuţiile de sănătate din 2012 şi nu reuşeşte să emită deciziile de impunere pe sistemul simplificat al cotei unice decât între 3 şi 6 luni de la depunerea declaraţia de venit. Cam asta este capacitatea ANAF’, a spus Roşca.

De asemenea, aceasta a precizat că proiectul impozitului pe gospodării nu lărgeşte baza de impunere în mod real.

‘Nu aduce mai mulţi contribuabili în sistem, aşa cum se intenţionează. Aceste deduceri pe care le propune draftul de proiect sunt minimale. E o întreagă listă de ce putem deduce. Dacă ne uităm la suma pe care o putem deduce este de 1.000 lei/an pe om. Adică, o familie cu 2 adulţi şi doi copii are o sumă de 5.000 de lei/an. Ce poate să intre în aceşti 5.000 lei? Pot să intre câteva vizite la medic, o sală de sport, grădiniţa copilului. Nu vor fi atât de multe sume care să justifice scoaterea din economia gri pe principiul că toată lumea în ţara asta fuge după bonuri fiscale. Vor alerga după ele dar îşi vor da seama la finalul anului că au alergat degeaba, unele bonuri nu au codul fiscal scris bine, au strâns bonuri de 10.000 lei dar nu pot deduce decât maxim 5.000 şi aşa mai departe’, a explicat reprezentantul TaxHouse.

Potrivit acesteia, nu se aşează sarcina fiscală în mod echitabil între diverse tipuri de venituri, iar veniturile din muncă vor fi impozitate mai mult decât cele din investiţii.

‘Este clar că există o impozitare mult mai mare a muncii decât a investiţiilor. Veniturile din investiţii vor fi impozitate mult mai puţin, dividendele deloc, iar munca va fi impozitată mult mai mult. Nu mai mult faţă de situaţia actuală, mai mult decât în eventualitatea unor cote progresive’, a mai adăugat Angela Roşca.

Cota unică de impozitare a veniturilor persoanelor fizice ar putea fi înlocuită cu un impozit de 10% pe venitul global al gospodăriilor, venitul impozabil urmând să fie stabilit după ce din suma totală câştigată de membrii unei gospodării vor fi scăzute o serie de cheltuieli şi acordate anumite deduceri, conform proiectului Codului Economic, aflat în curs de elaborare.

Fiecare gospodărie va beneficia de un punctaj acordat în funcţie de numărul membrilor de familie şi de un plafon neimpozabil. Venitul anual global impozabil se stabileşte după scăderea, din venitul anual, al acestui plafon neimpozabil. Conform formulei de calcul din proiect, stabilirea plafonului neimpozabil aferent gospodăriei se calculează ca produs între punctajul acordat gospodăriei, 1.000 de lei şi 12 luni ( Pn = P x 1.000 lei x 12 luni). Punctajul alocat gospodăriei este egal cu numărul membrilor gospodăriei plus un punct (P = număr de puncte +1). Astfel, de exemplu, în cazul unei gospodării cu o singură persoană, plafonul neimpozabil va fi de 24.000 lei/an.

Contribuţia de sănătate plătită, prima de asigurare obligatorie pentru casă şi maşină sau programele educaţionale pentru copii precum before şi after school sau grădiniţe particulare, dar şi abonamente la sala fitness, gimnastică, dans, alte activităţi sportive, biletele la teatru şi film urmează să fie deduse la calculul venitului impozabil.

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, în creştere în primele trei luni din 2024
Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, în creştere în primele trei luni din 2024
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primul trimestru al anului atât ca serie brută, cu 6,4%, cât şi ca......
Britanicii construiesc prima instalaţie avansată din Europa pentru producerea combustibilului nuclear
Britanicii construiesc prima instalaţie avansată din Europa pentru producerea combustibilului nuclear
Regatul Unit va construi prima instalaţie avansată din Europa pentru producerea combustibilului nuclear, în vederea asigurării ...
O companie privată americană va controla punctul de trecere de la Rafah după încheierea războiului
O companie privată americană va controla punctul de trecere de la Rafah după încheierea războiului
O companie privată de securitate din Statele Unite urmează să preia gestionarea punctului de trecere a frontierei de la ...
UniCredit îşi reduce expunerea la Rusia
UniCredit îşi reduce expunerea la Rusia
UniCredit SpA va accelera reducerea expunerii la Rusia, a anunţat directorul general al grupului bancar italian, Andrea ...