SIF Muntenia a trecut pe profit de 5,67 milioane lei în T1 2017, după ce acumulase pierderi în perioada similară din 2016

Profitul net înregistrat de SIF4 Muntenia în primele trei luni ale anului în curs a fost de 5,67 milioane de lei, comparativ cu o pierdere de 10,94 milioane de lei, consemnată în perioada similară din 2016, potrivit raportărilor financiare la 31 martie 2017 neauditate ale societăţii, publicate joi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Economica.net - joi, 11 mai 2017, 18:15
SIF Muntenia a trecut pe profit de 5,67 milioane lei în T1 2017, după ce acumulase pierderi în perioada similară din 2016

Principalul factor care a contribuit la obţinerea profitului net este câştigul din evaluarea investiţilor financiare pe termen scurt.

Profitul brut rezultat din execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli la 31.03.2017 este de 5,90 milioane de lei, reprezentând 13,73% din profitul estimat pentru anul 2017.

SIF4 Muntenia a raportat la sfârşitul primului trimestru venituri totale în creştere cu 40,2%, la 11,31 milioane de lei, faţă de T1 2016 (8,06 milioane lei), iar cheltuielile totale au scăzut cu 71,6%, la 5,40 milioane de lei (18,99 milioane lei în 2016).

‘Rezultatul global la 31.03.2017 în sumă de 53,78 milioane lei este efectul înregistrării evaluării înregistrării în ‘Alte elemente’ ale rezultatului global al creşterilor preţurilor de cotare care s-au reflectat asupra valorii de înregistrare în contabilitate conform IFRS a activelor financiare evaluate la valoare justă prin profit sau pierdere deţinute de către SIF Muntenia, respectiv au fost înregistrate creşteri din evaluarea activelor financiare pe termen scurt şi din reevaluarea la valoare justă a activelor financiare disponibile în vederea vânzării’, se menţionează în documentul publicat joi.

Principala evoluţie care s-a manifestat în structura portofoliului în T1 2017 a fost creşterea procentuală şi valorică a subportofoliului acţiuni cotate, atât datorită creşterii cotaţiilor acţiunilor pe BVB, cât şi datorită creşterii investiţiilor în acţiuni cotate.

În ceea ce priveşte subportofoliul pe acţiuni, pe fondul creşterii manifestate şi aşteptate în continuare a cotaţiilor acţiunilor pe BVB, vânzările de acţiuni (2,2 milioane de lei) au avut o amploare mult mai redusă decât cumpărările (15,9 milioane de lei). Au fost cumpărate acţiuni la BRD – Groupe Societe
Generale, Transelectrica, Conpet Ploieşti, Romgaz Mediaş, Electrica, Transgaz şi Vrancart Adjud.

‘Plasarea unor sume importante în aceste acţiuni a fost fundamentată de profitabilitatea solidă a companiilor’, explică SIF4.

Acţiunile la societăţi cu activitate în sectorul financiar bancar au deţinut în continuare cea mai mare pondere în activul total al SIF Muntenia. Nu au existat modificări semnificative ale ponderii sectoarelor de activitate, s-a menţinut o deţinere importantă pe Banca Transilvania datorită randamentului ridicat oferit şi potenţialului de creştere fundamentală al băncii care poate fi reflectat în valoarea de piaţă a acţiunii.

Gradul de lichiditate al portofoliului, definit ca raportul dintre lichidităţi plus depozite bancare şi activ total s-a înscris în limitele cerute de un management prudent al riscului de lichiditate şi în limitele din portofoliul ţintă al SIF Muntenia. Acest grad de lichiditate al portofoliului a scăzut de la 6,3% la finele lunii decembrie 2016 la 4,8% la 31 martie 2017.

În trimestrul I 2017, activul total al SIF Muntenia calculat conform prevederilor ASF a crescut cu 4,21%, la 53,85 milioane lei), iar activul net cu 4,17%, la 48,98 milioane de lei. În ultimul an (31 martie 2017 versus 31 martie 2016), activul total a crescut cu 9,34%, la 113,79 milioane lei, iar activul net cu 13,80%, la 148,2 milioane lei.

Numerarul şi echivalentele de numerar plus depozitele bancare (activele lichide) sunt în scădere la finele primului trimestru din 2017, faţă de sfârşitul anului 2016, deoarece o parte din disponibilităţi au fost investite în acţiuni cotate, activele totale contabile au crescut cu 5,2%, iar capitalurile proprii au înregistrat o creştere cu 5,3% raportat la 31 decembrie 2016, în principal pe seama creşterii rezervelor din reevaluarea activelor financiare disponibile in vederea vânzării.

SIF Muntenia este persoană juridică română, constituită ca societate pe acţiuni cu capital integral privat. SIF Muntenia este un organism de plasament colectiv care funcţionează în România în conformitate cu prevederile legii.

Te-ar mai putea interesa și
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor, persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial....
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Orange anunță numirea lui Carl Al Khawand în funcția de Chief Financial Officer (CFO) al Grupului Orange România, începând ...
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete ...
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare.