ASSAI cer preşedintelui Iohannis să nu promulge legea RCA şi să o retrimită în Parlament

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente solicită preşedintelui României retransmiterea Legii RCA către Parlament în vederea corectării unor articole care afectează păgubiţii RCA şi care intră în contradicţie cu Constituţia, se arată într-un comunicat ASSAI.
Economica.net - mie, 24 mai 2017, 07:39
ASSAI cer preşedintelui Iohannis să nu promulge legea RCA şi să o retrimită în Parlament

Reprezentanţii service-urilor auto sunt nemulţumiţi în special de majorarea de patru ori a termenului de plată a despăgubirilor şi de stabilirea unui tarif de referinţă pentru RCA.

‘Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente ( A.S.S.A.I. ) solicită Preşedintelui României, domnului Klaus Iohannis, retransmiterea legii RCA către Parlamentul României în vederea corectării unor articole care afectează păgubiţii RCA, conţinând prevederi care intră în contradicţie cu articole din Constituţia României şi alte legi importante. ASSAI este profund îngrijorată de forma şi modul în care o lege extrem de importantă cu impact asupra 6 milioane de proprietari de autovehicule din România şi asupra multor pieţe şi industrii impactate a putut fi adoptată de către Parlamentul României. Legea RCA este o ‘lege a fricii’, această lege fiind izvorâtă şi construită pe fondul temerii instinctive a politicienilor de protestele transportatorilor, simulacrul de dezbateri din Camera Deputaţilor fiind purtat în realitate doar cu trei părţi: transportatori, asiguratori şi ASF’, conform comunicatului.

Pe de altă parte, ASSAI arată că este un lucru bun faptul că există o lege RCA, însă actul normativ conţine prevederi ce vor afecta peste 270.000 de păgubiţi în fiecare an.

‘Dincolo de modul caragialesc în care au decurs dezbaterile din Camera Deputaţilor, faptul că avem în sfârşit o lege a RCA este foarte bine, păcat că aceasta conţine prevederi care vor afecta peste 270 000 de păgubiţi RCA în fiecare an’, se precizează în comunicat.

De asemenea, Asociaţia a mai precizat că termenul de plată a despăgubirii a fost majorat de patru ori, de la 10 zile la 40 zile, iar acest lucru este ca şi cum ‘ai încerca să stingi un incendiu cu benzină’.

‘ASSAI a rugat Administraţia Prezidenţială să analizeze două articole cuprinse în legea RCA, articole care vor crea mari dificultăţi în obţinerea despăgubirilor pentru păgubiţii RCA: termenul de plată a despăgubirii a fost majorat de patru ori
În condiţiile în care termenul de plată a despăgubirii nu este respectat de către asiguratori în majoritatea cazurilor, să găseşti ca şi soluţie de rezolvare a acestei probleme creşterea termenului de plată de patru ori (de la 10 zile la 40 de zile), este ca şi cum ai încerca să stingi un incendiu cu benzină’, se precizează în comunicatul citat.

De asemenea, ASSAI este în dezacord şi cu tariful de referinţă pentru RCA, în condiţiile în care în România nu există un sistem de preţuri referinţă pentru bunuri şi servicii.

‘În condiţiile în care în România nu există un sistem de preţuri referinţă pentru bunuri şi servicii, raportarea la un astfel de sistem inexistent atunci când vine vorba despre calculul despăgubirilor cuvenite unei persoane nevinovate de producerea unui accident şi care trebuie să primească o indemnizaţie de despăgubire care să îi acopere prejudiciul cauzat, este absolut utopică.
Adoptarea unui astfel de articol în legea RCA, ar conduce in mod inevitabil la următoarea aberaţie: un operator economic (societate de asigurări) va stabili costurile altor operatori economici atunci când peste 270.000 de păgubiţi RCA, nevinovaţi de producerea unui accident, ar trebui despăgubiţi’, se mai arată în document.

ASSAI menţionează că firmele de asigurări îşi stabilesc singure costurile de primă a RCA, indiferent de tariful de referinţă calculat de către ASF.

Te-ar mai putea interesa și
BERD și APS preiau credite neperformante de 400 de milioane de euro de la fosta Piraeus Bank România
BERD și APS preiau credite neperformante de 400 de milioane de euro de la fosta Piraeus Bank România
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și APS, una dintre cele mai importante firme de gestionare a creditelor neperformante (NPL) din Europa, cumpără un portofoliu de......
UE prelungește cadrul temporar ce permite țărilor să ofere mai ușor ajutoare agricultorilor
UE prelungește cadrul temporar ce permite țărilor să ofere mai ușor ajutoare agricultorilor
Un cadru temporar ce permite statelor din UE să acorde mai uşor importante ajutoare publice întreprinderilor agricole ...
Gazprom a raportat pierdere de 7 miliarde de dolari în 2023, ca urmare a reducerii livrărilor către Europa
Gazprom a raportat pierdere de 7 miliarde de dolari în 2023, ca urmare a reducerii livrărilor către Europa
Grupul rus Gazprom a raportat joi pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu ...
Veniturile Norvegiei din petrol și gaze au scăzut masiv, ca urmare a scăderii prețurilor
Veniturile Norvegiei din petrol și gaze au scăzut masiv, ca urmare a scăderii prețurilor
Norvegia a înregistrat ăn primul trimestru  încasări din participațiile sale la zăcămintele de petrol și gaze offsahore ...