România, pe primul loc în UE la ponderea populaţiei ocupată în agricultură, în 2015

Peste un sfert (25,8%) din populaţia României era ocupată în agricultură în 2015, ceea ce plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană, unde media populaţiei ocupată în agricultură era de 4,4%, arată datele publicate marţi de Eurostat.
Economica.net - mie, 08 nov. 2017, 07:45
România, pe primul loc în UE la ponderea populaţiei ocupată în agricultură, în 2015

În 2015, aproximativ 10 milioane de persoane lucrau în agricultură în Uniunea Europeană. Aproape trei sferturi (72,8%) din forţa de muncă ocupată în agricultură din UE era concentrată în şapte ţări: România, Polonia, Italia, Franţa, Spania, Bulgaria şi Germania.

Când vine vorba de caracteristicile socio-demografice ale populaţiei ocupate în agricultură, datele Eurostat pentru anul 2016 arată că femeile reprezentau mai mult de 40% din forţa de muncă din agricultură doar în cinci state membre, respectiv Austria (44,5%), România (43,1%) Polonia, Grecia şi Slovenia (41,1% în fiecare din aceste ţări).

De asemenea, 60% dintre cei care lucrau în agricultură în UE aveau între 40 de ani şi 64 de ani, în timp ce 32% aveau o vârstă mai mică de 40 de ani, iar 9% aveau o vârstă de peste 64 de ani. În rândul statelor membre, cea mai mare pondere a persoanelor cu vârsta de peste 64 de ani care lucrează în agricultură se înregistrează în Portugalia (42%), Irlanda (22%) şi Marea Britanie (19%).

În rândul persoanelor care lucrează în agricultură în UE, proporţia absolvenţilor de studii universitare variază între 1,6% în România şi 25,5% în Marea Britanie.

În 20 de state membre UE, peste jumătate din fermieri au declarat că au doar experienţă practică, cel mai mare procent, de peste 90%, fiind înregistrat în România, Grecia, Bulgaria şi Cipru. În contrast, în Italia doar 3,1% din fermieri aveau doar experienţă practică în timp ce 90,8% au declarat că dispun de cel puţin o pregătire de bază în agricultură.

Când vine vorba de un ciclu complet de pregătire în agricultură, jumătate din managerii de fermă din Luxemburg aveau o astfel de pregătire, comparativ cu mai puţin de 1% în Malta, Grecia, Cipru şi România.

În sfârşit, România are cea mai mică proporţie din UE (1,5%) a persoanelor angajate în agricultură care lucrează în regim full time, faţă de media de 16,4% în UE şi peste 50% în Cehia, Franţa, Luxemburg şi Belgia.

Te-ar mai putea interesa și
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor, persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial....
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Orange anunță numirea lui Carl Al Khawand în funcția de Chief Financial Officer (CFO) al Grupului Orange România, începând ...
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete ...
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare.