Programul Rabla va continua în 2018. Va pune accent pe reducerea emisiilor de carbon – AFM

Programul guvernamental 'Rabla' va continua, cu siguranţă, şi în 2018, şi va pune accent pe reducerea emisiilor de carbon, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuică.
Economica.net - joi, 09 nov. 2017, 09:30
Programul Rabla va continua în 2018. Va pune accent pe reducerea emisiilor de carbon - AFM

‘În legătură cu Programul ‘Rabla’, anul acesta a fost vorba despre o alocare destul de importantă, chiar în creştere. Aici aş completa spunând că în Programul ‘Rabla Plus’ este pentru prima dată în istoria României când numărul de autovehicule full electrice şi hibride a ajuns la peste 600 de unităţi. Anul trecut au fost vreo 10 – 15 unităţi. Pentru anul acesta nu s-au înmatriculat toate, deoarece producătorii nu au fost pregătiţi pentru asta, nu se aşteptau. Am modificat Ghidul de finanţare, alocându-le un termen de 120 de zile de la data de la care cetăţeanul merge la dealer să-şi comande maşina până la momentul la care dealerul va aduce acea maşină. Programul ‘Rabla’ va continua cu siguranţă şi la anul, pentru că tendinţa este de reducere a emisiilor de carbon. Este o cerinţă a Uniunii Europene şi o obligaţie asumată de România, iar maşinile cu zero emisii reprezintă o prioritate pentru orice stat membru. Aţi văzut că multe capitale îşi propun ca, până în 2020 – 2025, să promoveze full electrice pe şosele’, a spus Brezuică.

Şeful AFM a precizat, totodată, că pentru acest an nu mai poate fi vorba despre o suplimentare a bugetului programului, din motive administrative.

‘Chiar dacă să presupunem că am modifica în următoarea şedinţă de Guvern bugetul Fondului pentru Mediu, în opinia mea programul Rabla nu se mai poate desfăşura în acest an. Voucherele se pot epuiza la fel de repede ca la ultima suplimentare, dar dealerii nu vor putea să comercializeze şi să depună toată documentaţia până la sfârşitul anului, adică până în 25 decembrie când se închide Trezoreria’, a explicat preşedintele AFM.

Începând din 18 mai 2017, persoanele fizice şi cele juridice au putut accesa Programele de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional – ‘Rabla Clasic’ şi ‘Rabla Plus’. Bugetul anunţat la momentul respectiv, în cazul programului ‘Rabla Clasic’, se situa la 180 de milioane de lei, iar cel pentru ‘Rabla Plus’ la 45 de milioane de lei.

Ulterior, pe data de 11 octombrie, Guvernul a aprobat în şedinţa săptămânală suplimentarea cu 25 de milioane de lei a bugetului destinat Programului ‘Rabla Clasic’ pentru persoane fizice, iar toate cele 3.800 de prime de casare suplimentare s-au epuizat cinci zile mai târziu, în numai 30 de minute, anunţa, la momentul respectiv, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...