Pagube estimate de peste 100 miliarde de dolari pentru industria turismului, din cauza coronavirusului

Deși e greu de estimat, impactul epidemiei de coronavirus asupra țărilor afectate va fi masiv. În China, unde a izbucnit focarul, deja se estimează pierderi de multe miliarde de miliarde de dolari, în condițiile în care țara avea circa 57 de milioane de turiști străini anual. Și țările asiatice vor fi afectate, Japonia ar putea pierde venituri din turism în valoare de 1,29 miliarde de dolari în primul trimestru, în timp ce Thailanda ar putea pierde 1,15 miliarde de dolari, dar victime vor fi și țările europene, foarte frecventate, precum Franța, cu 84,5 milioane de turiști sau Italia, unde e de așteptaca o parte dintre cei peste 50 de milioane de vizitatori anual să-și schimbe preferințele.
Economica.net - lun, 24 feb. 2020, 11:34
Pagube estimate de peste 100 miliarde de dolari pentru industria turismului, din cauza coronavirusului

Iar estimările indică faptul că psihoza creată de virusul ucigaș va trage în jos PIB-ul Chinei cu până la 1%. De altfel, epidemia de SARS din 2003 provocat sectorului mondial al turismului pierderi estimate între 30 şi 50 miliarde de dolari.

„Din informatiile pe care le avem până acum, nu sunt momentan turiști care să își fi anulat vacanțele in Italia. Într-adevăr, ei solicită mai des și mai detaliat informații, nu doar legat de Italia, ci și de restul destinațiilor, în contextul răspândirii epidemiei cu coronavirus. Cei care trebuie să călătorească, vor face asta oricum, iar în această perioadă vacanțele sunt de tipul city break, multe dintre ele achizitțonate direct de turiști de pe platformele online de unde pot rezerva bilete de avion și cazări”, spun oficialii unor agenții mari de turism din România.

E drept, agenții precum Paralela 45 au fost nevoite să anuleze circuite care erau programate pentru China în această primăvară, iar turiștii au primit banii înapoi sau au fost înscriși în alte programe de vacanță.

Se estimează că veniturile globale ale companiilor aeriene vor scădea cu 4-5 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2020, ca urmare a anulărilor zborurilor, potrivit unui raport al Organizației Internaționale pentru Aviație Civilă (OACI) a ONU, care prognozează, de asemenea, că Japonia ar putea pierde venituri din turism în valoare de 1,29 miliarde de dolari în primul trimestru din cauza scăderii călătorilor chinezi, în timp ce Thailanda ar putea pierde 1,15 miliarde de dolari

China, focarul de coronavirus, a provocat peste 2.600 din circa 80.000 de îmbolnăviri, majoritatea în China, dar un număr relativ însemnat de bolnavi au apărut și în Italia, Iran, Afganistan, unde deja s-au înregistrat decese în special în rândul persoanelor bătrâne sau cu sistemul imunitar obosit de la alte boli.

Deși e aproape imposibil de estimat, virusul provenit din China și panica provocată de acesta vor provoca pagube totale de peste 100 de miliarde de dolari turismului global, în special destinațiilor foarte frecventate, cele mai multe în Europa.

Avantaj România?

Pe de altă parte, conform estimărilor portalului de rezervări hoteliere Travelminit.ro, temerile legate de răspândirea Coronavirusului vor determina românii să se orienteze către vacanțele în România pentru primăvara și vara acestui an, dacă țara noastră nu va fi afectată de virusul venit din China.

Primele luni ale anului sunt decisive pentru planurile de vacanță ale românilor, cei mai mulți profitând de promoțiile de tip Early Booking pentru a-și rezerva vacanțele de vară încă din lunile Ianuarie și Februarie. Având în vedere incidența cazurilor de Coronavirus în Europa, specialiștii platformei Travelminit.ro se așteaptă la o creștere cuprinsă între 25% și 35% a numărului de rezervări înregistrate pentru primăvara aceasta, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut precum și creșterea prețului sejururilor în România.

„Perioadele de incertitudine din afara granițelor țării au atras mereu o creștere a turismului intern iar situația coronavirusului are un efect similar. Oamenii se simt în siguranță acasă, nu își mai doresc să călătorească în afara țării, să ajungă în aeroporturi laolaltă cu oameni din toata lumea astfel că se reorientează asupra vacanțelor în România unde pot ajunge cu mașina personală. Deja înregistrăm o creștere cu 10% a numărului apelurilor telefonice la call center-ul nostru și o creștere cu 20% a numărului rezervărilor față de aceeași perioadă a anului trecut. În perioada următoare ne așteptăm ca numărul rezervărilor să crească și mai mult,” a declarat Timea Ambrus, Operations Manager Travelminit.ro

Creșterea cererilor pentru cazările în România vine pe fondul unei presiuni deja existente pe turismul intern, indusă în mare parte prin voucherele de vacanta. Travelminit.ro și-a dublat numărul de rezervări în anul 2019 comparativ cu 2018, iar tendința de creștere se menține și pentru 2020. Rezultatul unei cereri crescute pentru cazarea în România va avea drept efect creșterea prețului sejururilor în România cu 10% pana la 15% pentru primăvara aceasta. Mai mult, specialiștii Travelminit.ro estimează că vor fi perioade în care gradul de ocupare al hotelurilor din regiunile turistice va depăși 90%.

Te-ar mai putea interesa și
BERD și APS preiau credite neperformante de 400 de milioane de euro de la fosta Piraeus Bank România
BERD și APS preiau credite neperformante de 400 de milioane de euro de la fosta Piraeus Bank România
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și APS, una dintre cele mai importante firme de gestionare a creditelor neperformante (NPL) din Europa, cumpără un portofoliu de......
UE prelungește cadrul temporar ce permite țărilor să ofere mai ușor ajutoare agricultorilor
UE prelungește cadrul temporar ce permite țărilor să ofere mai ușor ajutoare agricultorilor
Un cadru temporar ce permite statelor din UE să acorde mai uşor importante ajutoare publice întreprinderilor agricole ...
Gazprom a raportat pierdere de 7 miliarde de dolari în 2023, ca urmare a reducerii livrărilor către Europa
Gazprom a raportat pierdere de 7 miliarde de dolari în 2023, ca urmare a reducerii livrărilor către Europa
Grupul rus Gazprom a raportat joi pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu ...
Veniturile Norvegiei din petrol și gaze au scăzut masiv, ca urmare a scăderii prețurilor
Veniturile Norvegiei din petrol și gaze au scăzut masiv, ca urmare a scăderii prețurilor
Norvegia a înregistrat ăn primul trimestru  încasări din participațiile sale la zăcămintele de petrol și gaze offsahore ...