Armenia consideră prematură ideea unor negocieri cu Azerbaidjanul sub egida Rusiei

Premierul armean Nikol Paşinian a calificat miercuri drept prematură ideea unor negocieri cu Azerbaidjanul sub egida puterii regionale ruse, în cea de-a patra zi de confruntări sângeroase în Nagorno-Karabah, teritoriu separatist din Azerbaidjan susţinut de Erevan, informează AFP.
Economica.net - mie, 30 sept. 2020, 10:15
Armenia consideră prematură ideea unor negocieri cu Azerbaidjanul sub egida Rusiei

„Este nepotrivit să vorbim despre un summit Armenia-Azerbaidjan-Rusia în timp ce au loc lupte intense”, a declarat Paşinian pentru mass-media din Rusia, potrivit Interfax, apreciind că „pentru negocieri este nevoie de o atmosferă şi de condiţii adecvate”.

El a declarat că Armenia şi Nagorno-Karabah nu sunt dispuse să rezolve conflictul „în detrimentul intereselor lor naţionale şi securităţii lor”.

De duminică, forţele enclavei separatiste Nagorno-Karabah, susţinute politic, militar şi economic de Armenia, şi cele ale Azerbaidjanului se confruntă în lupte ce au făcut până acum cel puţin o sută de morţi, acestea fiind cele mai sângeroase confruntări armate din zonă de după 2016.

Armenia a afirmat marţi că un bombardier al Turciei ce susţine Azerbaidjanul a fost doborât de unul dintre avioanele sale militare, informaţie dezminţită imediat de Ankara şi Baku.

O intervenţie militară directă a Turciei ar constitui o turnură majoră în acest conflict. Un război deschis între Armenia şi Azerbaidjan riscă de altfel să destabilizeze Caucazul de Sud şi să implice puteri regionale, în special Turcia şi Rusia.

Moscova, ce se pretinde arbitru regional, a îndemnat la încetarea ostilităţilor, la fel şi capitalele occidentale.

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a cerut marţi, într-o declaraţie unanimă, „încetarea imediată a luptelor”.

Azerbaidjan, ţară turcofonă ai cărei locuitori sunt în majoritate şiiţi, cere la rândul său revenirea sub controlul său a enclavei Nagorno-Karabah, majoritar populată de armeni, de confesiune creştină, enclavă a cărei secesiune în 1991 nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională.

După săptămâni de retorică belicoasă, Azerbaidjanul a anunţat că a declanşat duminică o „contraofensivă” ca răspuns la o „agresiune” armeană, făcând uz de artileria sa, de blindate şi bombardiere aeriene asupra provinciei ce se sustrage controlului său după destrămarea Uniunii Sovietice şi a unui război care s-a soldat cu 30.000 de morţi.

Te-ar mai putea interesa și
Continental a început furnizarea pentru Mercedes a sistemului complet CoSmA, care uprinde o unitate centrală de control, transceiver cu tehnologie radio în bandă ultra-largă și software inteligent
Continental a început furnizarea pentru Mercedes a sistemului complet CoSmA, care uprinde o unitate centrală de control, ...
Continental anunță că a început să furnizeze componente și produse importante pentru noul Mercedes-Benz E-Class. Cu soluția de acces bazată pe dispozitive inteligente de la Continental (pe......
Proiecte din domeniul hidrogenului primesc 720 mil. euro de la Comisia Europeană. Niciunul nu este din România
Proiecte din domeniul hidrogenului primesc 720 mil. euro de la Comisia Europeană. Niciunul nu este din România
Comisia Europeană oferă subvenții în valoare de aproximativ 720 de milioane de euro pentru șapte proiecte de hidrogen ...
Papa Francisc, despre comerțul cu arme: E groaznic să câștigi bani din moarte
Papa Francisc, despre comerțul cu arme: E groaznic să câștigi bani din moarte
Papa Francisc a denunţat miercuri industria globală de armament afirmând că este ''groaznic să câştigi bani din moarte'', ...
Poliția britanică a început arestările printre migranții ilegali care urmează să fie expulzați în Rwanda
Poliția britanică a început arestările printre migranții ilegali care urmează să fie expulzați în Rwanda
Primii migranţi susceptibili de a fi expulzaţi de Regatul Unit către Rwanda au fost arestaţi şi plasaţi în detenţie, ...