Teraplast va construi o fabrică de mase plastice în Bistrița pentru care a cerut 5,8 milioane de euro ajutor de stat

TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, va construi o nouă fabrică în cadrul Parcului Industrial TeraPlast din Sărățel, județul Bistrița-Năsăud. Proiectul pentru noua unitate de producție are o valoare totală de 9,8 milioane de euro. Produsele fabricate în noua unitate sunt destinate rețelelor de apă, irigații și gaz.
Economica.net - lun, 16 nov. 2020, 09:01
Teraplast va construi o fabrică de mase plastice în Bistrița pentru care a cerut 5,8 milioane de euro ajutor de stat

Investiția include atât realizarea de construcții noi, cât și achiziționarea de echipamente de mare productivitate. Pentru realizarea acesteia, TeraPlast a depus un proiect de investiții de circa 5,8 milioane de euro și reprezintă 49% din investiția totală.

„Divizia de mase plastice a înregistrat rezultate record în 2020. Estimăm, pentru 2020, un profit net de 9 milioane de euro, de 4 ori mai mare decât cel din 2019, în contextul unei cifre de afaceri de 94 milioane de euro. Creșterea capitalizării bursiere reflectă această  evoluție. În total, proiectele depuse în cadrul schemei de ajutor de stat se ridică la 32 milioane de euro și la maturitate vor genera o EBITDA de 8,6 milioane de euro. Dorim ca prin aceste proiecte să compensăm în mare măsură vânzarea diviziei Steel, care a contribuit anul trecut cu 11 milioane de euro la EBITDA consolidată a grupului. Producem în România și ne aducem contribuția la echilibrarea balanței comerciale, care în 2019 a fost de 17,28 miliarde de euro. Vom crea noi locuri de muncă și vom răspunde mai bine cererii din piață. a declarat Alexandru Stânean, CEO TeraPlast.

În noua unitate de producție vor fi fabricate produse din polietilenă pentru linia de business Instalații. Căminele de inspecție și de vizitare care vor fi produse în noua fabrică asigură accesul pentru verificarea și monitorizarea rețelelor de canalizare îngropate pentru ape menajere, ape pluviale sau drenaj. Căminele TeraPlast pot fi utilizate în rețelele de canalizare din domeniul industrial, rezidențial și chiar agricol. Țevile din polietilenă se adresează rețelelor de transport și distribuție apă potabilă, apă de uz general, gaze naturale, telecomunicații, canalizări sub presiune și irigații. Astfel, TeraPlast va oferi clienților săi produse superioare, la cele mai înalte standarde de calitate.

Implementarea proiectului va fi finalizată în februarie 2022 și va crea 80 de locuri de muncă noi. Proiectul a fost depus în cadrul schemei de ajutor de stat sub numele „Înființare unitate nouă de producție pentru TeraPlast SA”. În ultimii 3 ani, Grupul TeraPlast a plătit peste 22 milioane de euro către stat, sub formă de drepturi salariale, impozit pe profit și impozite locale. Prin această investiție, TeraPlast se angajează ca până în 2027 să contribuie la bugetul de stat cu drepturi salariale, impozit pe profit și impozite locale în cuantum egal cu ajutorul de stat de 4,9 milioane de euro solicitat, suplimentare contribuțiilor care revin structurii actuale a diviziei de mase plastice.

În primele nouă luni din 2020, Grupul TeraPlast a înregistrat o cifră de afaceri de 167,6 milioane de euro, cu 14% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. EBITDA Grupului a crescut cu 46% în aceeași perioadă, an/an, până la 20,3 milioane de euro, iar profitul net a ajuns la 12,4 milioane de euro. Pentru anul financiar 2020, Grupul TeraPlast estimează afaceri de 225 milioane de euro și o EBITDA de 28 milioane de euro. Profitul net estimat pentru 2020 este de 17 milioane de euro la nivel consolidat, dublu față de 2019.

Te-ar mai putea interesa și
Cartelul OPEC+ ar putea continua politica de reducere a producției de țiței
Cartelul OPEC+ ar putea continua politica de reducere a producției de țiței
OPEC și aliații săi nu au început încă discuțiile oficiale privind prelungirea reducerii voluntare a producției de 2,2 milioane de barili pe zi (bpd) după luna iunie, dar ar putea prelungi......
BRD, profit net de 326 mil.lei în primul trimestru din 2024, în scădere cu 4%. Creștere pe creditare
BRD, profit net de 326 mil.lei în primul trimestru din 2024, în scădere cu 4%. Creștere pe creditare
BRD, a patra bancă din România din punct de vedere al activelor, a raportat un profit net în primul trimestru din 2024 ...
BERD și APS preiau credite neperformante de 400 de milioane de euro de la fosta Piraeus Bank România
BERD și APS preiau credite neperformante de 400 de milioane de euro de la fosta Piraeus Bank România
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și APS, una dintre cele mai importante firme de gestionare ...
UE prelungește cadrul temporar ce permite țărilor să ofere mai ușor ajutoare agricultorilor
UE prelungește cadrul temporar ce permite țărilor să ofere mai ușor ajutoare agricultorilor
Un cadru temporar ce permite statelor din UE să acorde mai uşor importante ajutoare publice întreprinderilor agricole ...