Licitația pentru 40 de trenuri în România, la o nouă amânare: S-a prelungit până în primăvară, din cauză că nu a sosit un document de la instanță

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a prelungit până pe 20 martie 2021 termenul de finalizare a licitației pentru 40 de trenuri, cel mai mare contract de achiziție material rulant din România. Și asta din cauză că nu a primit de la Curtea de Apel București motivarea hotărârii din 12 noiembrie din procesul în care Alstom a fost reclamant.
Anemona Andone - Dum, 13 dec. 2020, 14:11
Licitația pentru 40 de trenuri în România, la o nouă amânare: S-a prelungit până în primăvară, din cauză că nu a sosit un document de la instanță

„Comisia de evaluare constată că, până la această dată, nu s-a primit de la Curtea de Apel București încheierea cu motivarea hotărârii definitive nr.2142/12.11.2020, pronunțată în dosarul nr.1803/3/2020, care a avut drept reclamant pe Alsom Ferroviaria, pentru a o pune în aplicare”, se arată într-un proces verbal din 11 decembrie, publicat de ARF în SEAP.

Prin urmare, Comisia a decis că este justificată prelungirea termenului de finalizare a procedurii până la data de 20 martie 2021. Totodată, li se va solicita tuturor celor trei ofertanți să prelungească termenul de valabilitate a ofertei și a garanției de participare până la data de 20 martie 2021.

Anterior acestei decizii, toți cei trei participanți la licitație extinseseră termenul de valabilitate a ofertei până pe 20 decembrie 2020, conform documentului publicat vineri în SEAP.

Preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară, Gigi Gavrilă, a declarat într-un interviu pentru Agerpres în octombrie că toate proiectele mari de infrastructură din România petrec în medie circa 2 – 3 ani prin diverse instanţe, din cauza sistemului legislativ. În acest context, Gavrilă a menţionat că dosarele licitaţiei pentru cele 40 de rame regionale se plimbau pe la diverse instanţe începând de la jumătatea lunii martie.

Pe 12 noiembrie, Curtea de Apel București (CAB) a decis continuarea mega-licitației pentru achiziția a 40 de trenuri regionale, după ce anterior Tribunalul București dispusese anularea acesteia. De asemenea, CAB obligă Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) să reevalueze ofertele tututor celor trei concurenți: asocierea CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători, Alstom și Siemens Mobility.

Amintim că pe 13 iulie gigantul european Alstom a înaintat recurs la decizia Tribunalului București de anulare a licitației pentru 40 de trenuri regionale în România. Recurs împotriva deciziei de anulare a licitației au formulat apoi și Astra Vagoane Călători, chinezii de la CRRC Qingdao Sifang, precum și ARF.

ARF a lansat pe 3 aprilie 2019 licitaţia pentru achiziţia trenurilor de călători. Licitaţia vizează iniţial 40 de trenuri electrice regionale RE-R, cu posibilitatea suplimentării cu încă 40 de rame electrice.

Valoarea estimată se regăsește în intervalul:

– 1.707.125.000 lei, fără TVA, contravaloarea a 40 rame cu 15 ani mentenanță,

– 4.557.130.000 lei, fără TVA lei pentru 80 trenuri cu 30 ani mentenanță.

Până la termenul limită din 19 iulie 2019, ARF a primit trei oferte, respectiv de la Alstom Ferroviaria SPA, CRRC Qingdao Sifang şi Siemens Mobility.

Noile rame vor circula cu viteză maximă de 160 km/h. Finanțarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM , iar cofinanțarea este asigurată de la bugetul de stat. ARF are calitatea de beneficiar direct în cadrul POIM, în condiţiile prevăzute în Ghidul solicitantului, pentru fondurile alocate sectorului de transport feroviar.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...