Finanţele au împrumutat 20,2 mld. lei de pe piaţa locală de la începutul anului

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat, de la începutul anului, 20,2 miliarde de lei pe piaţa locală, în condiţiile în care programul indicativ anunţat pe primul trimestru este de 14-16 miliarde de lei.
Economica.net - joi, 08 mart. 2012, 13:33
Finanţele au împrumutat 20,2 mld. lei de pe piaţa locală de la începutul anului

‘Condiţiile favorabile de piaţă au creat premisele unor împrumuturi mai mari decât cele programate, ca urmare a tendinţei de scădere accentuată a randamentelor titlurilor de stat, pe fondul reducerii ratei de politică monetară de către BNR şi a lichidităţii existente pe piaţa interbancară. Am decis să profităm de condiţiile bune de piaţă, pentru a realiza o parte mai mare a programului anual, încă de pe acum. Nu este vorba de necesităţi urgente, întrucât avem asigurat în Trezorerie buffer-ul (fondul-tampon n.a.) de lichiditate, echivalent a cel puţin patru luni de finanţare, agreat cu Fondul Monetar Internaţional’, a declarat joi, pentru AGERPRES, secretarul de stat în MFP Cristian Sporiş.

În ceea ce priveşte finanţările de pe piaţa internă, randamentul a scăzut, în februarie, la cel mai mic nivel din istorie, 5,22%, în cazul emisiunii de certificate de trezorerie pe şase luni. În ianuarie, randamentul a fost 5,87%. În acelaşi timp, obligaţiunile la doi ani au fost vândute la un randament mediu de 6,36% în februarie, în coborâre de la 6,87% în ianuarie.

În ianuarie 2012, MFP a împrumutat de la bănci 9,94 de miliarde de lei, iar în februarie 8,32 de miliarde de lei.

De pe piaţa externă, MFP a împrumutat în ianuarie 1,5 miliarde de dolari, în prima emisiune pe piaţa din SUA din ultimii 16 ani, iar la sfârşitul lunii februarie încă 750 milioane de dolari.

La sfârşitul anului trecut, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat un volum indicativ de împrumuturi cuprins între 14 şi 16 miliarde lei în primul trimestru din 2012, reprezentând emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă.

‘În anul 2012 volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de Ministerul Finanţelor Publice pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 1,9% din PIB, care urmează să fie finanţat în proporţie de circa 50% de pe piaţa internă, precum şi de nivelul refinanţărilor de titluri de stat scadente în anul 2012, care este în sumă de 52,4 miliarde lei pentru portofoliul actual de titluri de stat’, a precizat MFP.

De asemenea, MFP anunţa intenţia de atragere de resurse financiare de pe pieţele internaţionale de capital ‘în funcţie de evoluţiile şi de oportunităţile oferite de aceste pieţe’. Finanţarea din surse externe prin programul GMTN se va realiza prin emiterea unui volum indicativ de 2,5 miliarde euro.

În 2011, Trezoreria a împrumutat de la băncile locale aproximativ 51,5 miliarde lei. România trebuie să găsească, în anul 2012, resurse financiare de 57 miliarde lei şi 2,4 miliarde euro, pentru finanţarea deficitului bugetar şi a serviciului datoriei publice.

Autorităţile trebuie să finanţeze un deficit de bugetar de 11 miliarde de lei şi să ‘rostogolească’ emisiunile de titluri de stat care ajung la scadenţă în 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Fluctuaţiile mari de preţuri pentru energie electrică în Europa scot în evidenţă necesitatea unor tehnologii flexibile – Bloomberg
Fluctuaţiile mari de preţuri pentru energie electrică în Europa scot în evidenţă necesitatea unor tehnologii flexibile ...
Preţurile la energia electrică înregistrează fluctuaţii mari în Europa, ceea ce scoate în evidenţă că este nevoie de mai multe active flexibile pe această piaţă, transmite Bloomberg....
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari contributori. Topul celor mai mari plătitori de taxe către Rusia: Raiffesen si Unicredit, primele locuri
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari ...
Cele mai mari taxe plătite către banca centrală a Rusiei de către băncile europene prezente în această țară sunt ...
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi ...
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Orange anunță numirea lui Carl Al Khawand în funcția de Chief Financial Officer (CFO) al Grupului Orange România, începând ...