Reuters: Companiile se pregătesc pentru o Europă în două viteze

Companiile se pregătesc pentru o Europă în două viteze, cu strategii prin care să profite de creşterea economică din nordul continentului şi cu reduceri ale cheltuielilor în sudul afectat de recesiune, relatează Reuters.
Economica.net - vin, 27 apr. 2012, 18:33
Reuters: Companiile se pregătesc pentru o Europă în două viteze

Pesimismul legat de vânzările din Europa a fost o temă recurentă în rândul companiilor americane şi europene care au raportat rezultatele financiare aferente primului trimestru, în ultimele două săptămâni.

În spatele cifrelor se află o tendinţă clară de bifurcare a economiei, respectiv redresare în Germania şi ţările nordice, combinată cu noi scăderi ale vânzărilor în Italia, Spania, Grecia şi Portugalia.

„Germania, Olanda, Marea Britanie şi ţările nordice au avut performanţe destul de bune ale comenzilor, în timp ce sudul Europei este într-o situaţie mai dificilă. Are loc o ruptură în privinţa activităţilor economice”, a declarat Keith Sherin, vicepreşedinte şi director Financiar la General Electric.

Comenzile grupului elveţian de inginerie ABB au crescut în primul trimestru cu 14% în Germania, 12% în Marea Britanie şi 21% în Suedia, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În Italia, comenzile ABB au scăzut cu 26%.

Producătorul francez de alimente Danone a anunţat că tendinţa negativă a vânzărilor înregistrată în primul trimestru în sudul Europei va continua şi în trimestrul al doilea.

Grupul industrial francez Schneider nu se aşteaptă la o redresare a vânzărilor înainte de trimestrul al patrulea, parţial din cauza măsurilor guvernamentale de austeritate, care vor afecta cererea.

Perspectivele negative ale companiilor în sudul Europei reflectă estimările analiştilor care anticipează că economiile Spaniei, Greciei şi Portugaliei se vor contracta în acest an şi cel viitor, în timp ce avansul PIB-ului Italiei va încetini în 2012 şi va stagna în 2013.

Multe companii analizează în aceste condiţii reduceri de costuri şi restrângerea operaţiunilor.

Grupul auto italian Fiat, dependent în mare măsură de piaţa sa locală, a anunţat că se va reţine de la investiţii din cauza cererii scăzute.

„Trebuie să ne păstrăm resursele şi să protejăm compania, până obţinem o mai mare claritate privind evoluţia pieţei”, a declarat directorul general Sergio Marchionne.

Unele companii încearcă măsuri inovative, care să le permită să rămână prezente în sudul Europei, astfel încât să poată profita de posibila redresare economică fără să înregistreze până atunci pierderi uriaşe.

Grupul Carrefour, cel mai mare retailer din Europa, a anunţat că va aplica în sudul Europei un plan de reducere a costurilor şi de promovare a produselor mai ieftine, sub brand propriu.

Aceasta este o veste proastă pentru furnizorii de produse de marcă, precum Danone.

Unii analişti au sugerat că declinul unor pieţe ca Portugalia şi Spania reprezintă o oportunitate pentru ca grupurile internaţionale să facă achiziţii ieftine, dar problema este să estimezi când va avea loc redresarea.

Te-ar mai putea interesa și
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR  în 10 luni, iar în Irlanda s-a ținut cont de situația numeroaselor puburi
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR în ...
Economica a stat de vorbă cu doi reprezentanți ai companiilor care administrează sisteme de garanție-returnare în Slovacia și Irlanda....
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea ...
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...