Avion revoluţionar: Poate ajunge în orice zonă de pe Terra în patru ore

 Oamenii de ştiinţă britanici au testat cu succes un nou tip de motor, ce va fi amplasat pe un model revoluţionar de avion, denumit Skylon, care este capabil să ajungă în orice punct de pe Terra în cel mult patru ore, dar şi să zboare în spaţiu, informează dailymail.co.uk.
Economica.net - lun, 30 apr. 2012, 06:29
Avion revoluţionar: Poate ajunge în orice zonă de pe Terra în patru ore

Avionul Skylon va putea să decoleze şi să aterizeze de pe orice pistă convenţională şi să zboare la o altitudine de 29.000 de metri, ieşind din atmosfera terestră, cu o viteză care o depăşeşte de cinci ori pe cea a sunetului.

Noul tip de avion este produs de compania britanică Reaction Engines Limited (REL) ce îşi are sediul în oraşul Culham din comitatul Oxfordshire şi va fi echipat cu un motor Sabre – un hibrid care are posibilitatea de a funcţiona atât ca un motor de avion cu propulsie, cât şi ca un motor de rachetă, care să ducă vehiculul pe orbită. Producătorii britanici efectuează în această perioadă o serie de teste cruciale şi doresc să prezinte proiectul noului tip de avion la ediţia din acest an a Târgului Internaţional Aeronautic Farnborough ce va avea loc în luna iulie.

Reprezentanţii companiei Reaction Engines Limited, specializată în conceperea şi fabricarea de motoare revoluţionare, speră să obţină rezultate încurajatoare la testele următoare, pentru a putea să se adreseze apoi unor investitori, cu scopul de a strânge suma de 250 de milioane de lire sterline de care este nevoie pentru ca noul avion să intre în faza finală de producţie.

Noul avion Skylon va folosi propulsia pentru a ajunge la limita superioară a atmosferei terestre, iar apoi, pentru a ajunge în spaţiu, motorul său va funcţiona precum cel al unei rachete lansatoare.

În prima fază, motorul foloseşte un dispozitiv special de prerăcire, care ia oxigenul din atmosferă şi îl răceşte cu peste 100 de grade Celsius, înainte de a-l comprima în camerele sale şi de a-l arde cu ajutorul hidrogenului.
Umiditatea din aer ar trebui să formeze cristale de gheaţă în mod obişnuit la acea altitudine, blocând conductele dispozitivului special de prerăcire, însă prezenţa heliului în acele conducte va împiedica producerea acestui fenomen. Oxigenul răcit este apoi folosit pentru a propulsa avionul.

Al doilea ciclu de funcţionare a motorului intră în acţiune după aceea, în timpul căruia hidrogenul lichid, în amestec cu mici cantităţi de oxigen lichid, propulsează avionul în spaţiu.

Această abordare permite obţinerea unei greutăţi considerabil mai mici a vehicului spaţial, care va fi capabil să ajungă direct pe orbită, fără a mai fi nevoit să treacă prin multiplele etape intermediare, folosite de rachetele propulsoare actuale.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...