Tranzacţiile imobiliare vor ajunge la 450 de milioane de euro în 2012

Investiţiile din primul trimestru al acestui an din România au totalizat 99 milioane de euro, în creştere cu 189% faţă de ultimul trimestru al anului trecut şi în scădere de 50% faşă de acelaşi interval al anului trecut, arată cel mai recent studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
Andrada Ghira - mar, 15 mai 2012, 09:56
Tranzacţiile imobiliare vor ajunge la 450 de milioane de euro în 2012

În 2011, volumul total al investiţiilor a afot de 348 milioane de euro, cu 15% mai mult faţă de 2010. Yield-urile (n.r. – randamenele investiţionale) clădirilor de birouri de categorie prime se situează în jur de 8%, centrele de retail prime au yield-uri de 8.5%, în timp ce pentru centre logistice prime, yield-ul este în jur de 10.5%.Specialiştii DTZ se aşteaptă la o creştere moderată a volumului investiţiilor în acest an, de până la 400-450 de milioane de euro.

Tranzacţii de 99 milioane de euro

În primele trei luni ale anului 2012, activitatea a fost marcată de tranzacţia City Business Center, un centru de birouri de 43,000 mp din Timişoara şi de achiziţia hotelului de trei stele Duke, alături de parcul Duke Logistics, localizat în Popeşti-Leordeni. Volumul investiţiilor s-a distribuit între segmentul de birouri, cu 93%, şi cel hotelier şi cel industrial, cu 7%.

“În lumina tulburărilor recente de pe scena politică, sesizăm o creştere a circumspecţiei marilor investitori faţă de planurile de achiziţii din România. Am observat o încetinire a discuţiilor în curs, ca rezultat al dorinţei investitorilor de a obţine confirmarea că alegerile de anul acesta vor aduce stabilitate şi potenţial de creștere economică”, a declarat Cristian Ustinescu, Investments Director, DTZ Echinox.

Pe parcursul anului trecut, segmentul proiectelor mixte a avut cea mai mare pondere în fondurile investite, de 52%.  Sectorul de retail, care a fost principală ţintă a investiţiilor imobiliare în intervalul 2006-2010, a atras în 2011 numai un sfert din investiții, scăzând de la 57%, respectiv 172 milioane de euro în 2010. Tranzacţiile pe segmentul rezidenţial au reprezentat 16% din volumul investiţiilor, în timp ce hotelurile şi birourile s-au ridicat la numai 3%.

Ponderea celor mai mari investitori prezenţi pe piaţă în 2011 este semnificativ înclinată către Austria (67%), urmată de Marea Britanie, cu 12% din volumul investiţiilor, România, cu 9% şi Africa de Sud, cu 3%, diferenţa fiind reprezentată de investitori din ţările europene. În primul trimestru al 2012, activitatea a fost marcată de NEPI, implicat în cea mai importantă tranzacţie înregistrată pe piaţa de birouri din afara Bucureştiului. 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...