Cu cât şi de ce se scumpeşte aurul

Pariurile pe pieţele futures ale aurului menţin la peste 1.622 de dolari preţul unciei de aur, după ce metalul preţios a făcut un salt de +4,6% în două zile, în urma veştilor proaste venite de pe piaţa muncii din SUA. Majoritatea analiştilor se aşteaptă ca banca centrală americană să repornească „tiparniţa de dolari“, ceea ce va slăbi dolarul şi va aduce lichidităiţi şi pe piaţa aurului. Tehnicienii caută deja următoarea ţintă a scumpirilor.
Adrian N. Ionescu - sâm, 02 iun. 2012, 16:03
Cu cât şi de ce se scumpeşte aurul

Preţul aurului a ajuns la 1,627 dolari uncia de aur (o uncie de aur are 31,1035 g), iar pe pieţele contractelor la termen (futures), care nu au somn, se menţine la peste 1.622 de dolari.

Reluarea creşterii economice americane nu a creat luna trecută nici jumătate din numărul de locurile de muncă la care se aşteptau analiştii (69.000 faţă de 150.000), ceea ce ar putea determina Rezerva Federală (Federal Reserve, sau FED, banca centrală a SUA) să treacă la o a treia campanie de pompare de lichidităţi pe diferite căi, inclusiv prin operaţiuni de piaţă, care se pot traduce, toate,  prin „tipărirea de dolari“.

Campania are şi un nume, „Quantitative Easing (QE)“, mai precis QE3, fiind a treia de relaxare monetară cantitativă de acest fel.

Relaxarea cantitativă (QE) ar putea submina dolarul pe termen mediu şi ar ajuta la menţinerea ratelor reale ale dobânzilor la nivelurile inferioare, ambii factori susţinând preţul aurului, potrivit analiştilor citaţi de Reuters.

„Datele au fost foarte slabe şi au confirmat încetinirea (economică, n.r.) din Statele Unite. Dacă va fi suficient pentru face FED să treacă la QE3 rămâne de văzut, dar cel puţin piaţa aurului crede că asta s-ar putea întâmpla“, a declarat Ole Hansen, vicepreşedintele Saxo Bank, binecunoscută şi în România de către pariorii pe insrtumente derivate de mare risc pe aur şi valute.

Analiştii tehnici, care cercetează perspectivele viitoare ale preţurilor, cred că următoarea ţintă a scumpirii aurului este pragul de la 1.680 dolari/uncie.

Maximul istoric absolut a fost înregistrat anul trecut, la 1920 dolari/uncie, pe fondul crizei datoriilor europene, la rândul său o continuare a crizei  datoriilor bancare neperformante din SUA.

 

 

  

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...