Magazinul Cocor riscă să fie executat silit

BCR ar putea executa silit solicietatea Cocor SA, care deţine magazinul cu acelaşi nume din centrul capitalei, din cauza unor plăţi restante la credite.
Alina Stanciu - mar, 12 iun. 2012, 08:05
Magazinul Cocor riscă să fie executat silit

Compania Cocor SA, care deţine centrul comercial cu acelaşi nume din centrul capitalei ar putea fi executată silit de către BCR, din cauza unor rate neachitate la un împrumut de aproximativ 19 milioane de euro acordat societăţii în 2009, informează un raport al societăţii remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). „În urma discuţiilor cu reprezentanţii BCR a rezultat faptul că, dacă nu se ajunge la o soluţie amiabilă este posibilă o executare silită împotriva societăţii”, se arată în raport.

Potrivit sursei citate, BCR şi Cocor SA au convenit asupra unui plan de repoziţionare a magazinului precum şi o amânare la plată a unor rate scadente, decizie pe care instituţia financiară urma să o aprobe. „În ultimul moment şi fără o consultare prealabilă a SC Cocor SA, BCR a considerat sumele drept scadente şi a acţionat în consecinţă prin notificări la cel mult o zi lucrătoare”, se mai arată în raportul remis BVB.

Pentru a rezolva situaţia conflictuală, acţionarii Cocor se gândesc fie să vândă din activele societăţii ori să constituie garanţii, pentru a putea astfel rambursa parţial creditul de la BCR, fie să apeleze la o refinanţare sau la garanţii suplimentare. Decizia va fi luată într-o Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor, care va avea loc pe data de 17 iulie.

La finele lunii martie anul curent, Cocor SA avea un grad de îndatorare (capital propriu-capital împrumutat) de 76,87%, iar datoriile cu scadenţa de peste un an se cifrau la peste 80 de milioane de lei. Datoriile cu scadenţa de până un an se ridică la peste 5,3 milioane de lei. De asemenea, la 31.12.2011, soldul creditului de la BCR era de 76,8 milioane de lei, din care exigibili sub un an 11,6 milioane de lei. 

Creditul luat de Cocor de la BCR, în valoare de aproximativ 19 milioane de euro, datează din 2009 şi a fost contractat pentru a finanţa investiţiile în renovarea magazinului din centrul capitalei. Valoarea totală a investiţiei s-a cifrat la 25 de milioane de euro. Rezultatele scontate au întârziat însă să apară, criza financiară reducând gradul de ocupare al magazinului.

În primul trimesru al anului, Cocor a raportat o cifră de afaceri netă de peste 2,85 milioane de lei, adică 70,2% din ce se prevăzuse şi în scădere faţă de perioada similară a anului anterior, când cifra de afaceri raportată s-a cifrat la 5,85 milioane de lei. Stocurile au crescut şi ele de la o valoare de numai 22.770 de lei în primul trimestru din 2011, la peste 226.700 în primul trimestru al anului curent. Profitul operaţional înainte de amortizare (EBITDA) a atins o valoare de peste 2,5 milioane de lei, 

Principalii acţionari ai Cocor sunt Liviu Ursan şi Daniel Stoica, cu 14,8%, respectiv 14,65% din acţiuni, fondul de investiţii Broadhurst, cu 13,3% din acţiuni, SIF Muntenia şi SIF Transilvania, cu câte 10%, şi Aurel Beşliu, cu 16%.

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...