Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj foarte redus

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,42% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă apatică şi în care puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni în valoare cumulată de numai 1,7 milioane lei.
Economica.net - vin, 24 aug. 2012, 10:41
Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj foarte redus

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,52%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,52% sub ziua precedentă. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

La ora 13:00, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în scădere nesemnificativă, cu 0,06%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,65%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul petrolier, a avansat nesemnificativ, cu 0,09%.

Rulajul pieţei acţiunilor, de doar 1,7 milioane lei (380.000 de euro), a fost de peste patru ori mai mic decât cel din prima parte a şedinţei precedente, de 7,1 milioane lei (1,6 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea şi SSIF Broker (BRK) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 478.000 de lei şi, respectiv, de 321.000 de lei. Cotaţia titlurilor Fondului Proprietatea a scăzut cu 0,94%, la 0,527 lei. În acelaşi timp acţiunile firmei de brokeraj au urcat cu 9,16%, la 0,112 lei, deşi SSIF Broker nu a anunţat niciun eveniment care să determine evoluţia.

Acţiunile Oltchim au fost suspendate de la tranzacţionare încă dinaintea deschiderii şedinţei, în aşteptarea unui comunicat din partea companiei cu privire la privatizare. Guvernul a decis, joi, schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor AVAS şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Anterior, privatizarea era prevăzută după majorarea capitalului social al Oltchim cu până la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în scădere uşoară, cu până la 0,3%, în aşteptarea întrevederii bilaterale de vineri dintre premierul elen Antonis Samaras şi cancelarul german Angela Merkel şi, respectiv, de sâmbătă dintre premierul grec şi preşedintele francez Francois Hollande.

Liderii din Germania şi Franţa au avut o întrevedere joi seara, la Berlin, unde au stabilit că îşi vor asuma o abordare coordonată în discuţiile cu Samara, căutând să determine Grecia să-şi respecte angajamentele privind reformele structurale şi austeritatea.

Premierul elen va solicita cel mai probabil prelungirea termenelor pentru ţintele fiscale convenite cu partenerii externi în acordul de finanţare de 130 miliarde euro.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea CASS, utilizarea cardului de masă în restaurante a crescut cu 29%......
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...