Carrefour şi Delhaize riscă o amendă de miliarde de euro în Belgia. S-ar fi înţeles la preţ

Şapte lanţuri de supermarketuri din Belgia, două dintre ele active şi pe piaţa românească, sunt cercetate de Concurenţa din Belgia pentru că, timp de cinci ani, s-ar fi înţeles la preţ.
Economica.net - joi, 04 oct. 2012, 11:17
Carrefour şi Delhaize riscă o amendă de miliarde de euro în Belgia. S-ar fi înţeles la preţ

Şapte lanţuri de supermarketuri, printre care Carrefour şi Delhaize sunt suspectate că s-au înţeles între ele în privinţa preţurilor la produsele de îngrijire personale pe piaţa din Blegia, potrivit unui anunţ al autorităţii de Concurenţă din acea ţară, preluat de presa locală. Autorităţile suspectează că înţelegerea s-a derulat între anii 2002 şi 2007, perioadă în care consumatorii ar fi plătit preţuri mai mari pentru produse ca şampon, săpun, pastă de dinţi, hârtie igienică sau chiar scutece.

Autorităţile spun că aceste înţelegeri nu s-au făcut direct, ci prin intermediul furnizorilor, lucru care a eliminat practic concurenţa între supermarketuri şi a menţinut artificial preţuri mari la acest produse, în detrimentul consumatorilor.

Vânzările totale de astfel de produse de îngrijire personală sunt de 900 de milioane de euro pe an, în toată Belgia. 80% din aceste afaceri se derulează prin lanţurile de supermarketuri care fac obiectul anchetei. Potrivit autorităţii de Concurenţă, “este vorba despre infracţiuni grave, pentru care nu pot exista circumstanţe atenuante”.

Investigaţiile în acest caz au început în 2007 şi, de atunci, au fost derulate mai multe anchete, inclusiv percheziţii şi verificări de email-uri. Alături de cele şapte lanţuri de supermarketuri sunt implicaţi şi 11 furnizori.

Dacă lanţurile de supermarketuri vor fi găsite vinovate, riscă amenzi usturătoare, care se pot ridica, la fel ca în legislaţia românească, la 10% din cifra de afaceri anuală. Or, în cazul de faţă doar amenda pentru primii trei mari, Carrefour, Delhaize şi Colruyt ar atinge 10 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea CASS, utilizarea cardului de masă în restaurante a crescut cu 29%......
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...