A eşuat, dar încearcă din nou. Hidroelectrica scoate iarăşi la vânzare energie de 85 mil. euro

Hidroelectrica scoate mâine pe bursă 1,7 TWh la 220 de lei/MWh. Este exact pachetul care a fost scos la vânzare şi în urmă cu o săptămână dar care nu şi-a găsit, în cea mai mare parte, cumpărători. De această dată compania renunţă la clauza contractuală cu avans 50% din valoarea pachetului plătibili luna aceasta
Florin Cojocaru - lun, 05 nov. 2012, 11:48
A eşuat, dar încearcă din nou. Hidroelectrica scoate iarăşi la vânzare energie de 85 mil. euro

După ce tentativa sa de a se finanţa direct din piaţă a dat greş, Hidroelectrica revine pe bursă cu acelaşi pachet de energie, la acelaşi preţ, dar fără condiţia contractuală ca firma care cumpără energia să plătească anticipat 50% din valoarea contractului.

Potrivit administratorului judiciar al Hidroelectrica Euro Insol, compania va scoate la licitaţie pe OPCOM(operatorul bursei de energie) aceeaşi 1,7 TWh, la acelaşi preţ de pornire de 220 de lei/MWh. “Renunţăm la avansul de 50% din valoarea contractului pentru că am văzut că nu e bine-primit de piaţă. Acum, cerem doar plata anticipată pe fiecare lună de livrare. Asta e, am încercat să obţinem un avans de până la 50 de milioane de euro în noiembrie, pentru a mai diminua din pierderile de 70 de milioane de euro din acest an! Nu s-a putut. Oricum, nu trebuie să plângă nimeni de mila Hidroelectrica pentru că nu vom rămâne cu niciun MWh nevândut”, a spus administratorul Euro Insol Remus Borza pentru ECONOMICA.NET. Acesta este sigur că energia scoasă mâine la licitaţie va fi în totalitate achiziţionată de firme la preţuri de peste 220 de lei/MWh.

„Suntem cel mai mare şi mai ieftin producător de energie. Producem la 125 de lei/MWh în timp ce Nuclearelectrica produce la 180 de lei iar termocentralele la peste 200 de lei. N-avem cum să nu vindem”, mai spune Borza.

Din cei 1,7 TWh scoşi la licitaţie, din 30 octombrie şi până în prezent, nu au fost adjudecaţi decât 0,14 TWh. Cumpărătorii E.ON, GDF SUEZ Energy Romania şi Arelco Power au achiziţionat energie la 220 de lei/MWh.

Tot pachetul scos la licitaţie este cu livrare pe 2013 şi ar costa circa 85 de milioane de euro dacă s-ar vinde la preţul amintit.

Hidroelectrica este în insolvenţă, la cerere, pentru a se putea rezilia contractele cu traderii privaţi de energie, din care compania a pierdut circa un miliard de euro, din 2006 până acum. Compania va ieşi din insolvenţă cel mai probabil în primele trei luni din anul viitor.

Producţia de energie va fi, în acest an de 11-12 TWh mult diminuată faţă de o medie de 17-18 TWh în mod normal din cauza secetei extreme care a afectat România în acest an. De, altfel, acesta este şi motivul pentru care compania se află, din august, în forţă majoră. Administratorul Hidroelectrica apreciază că se va ieşi din forţa majoră până la sfârşitul acestei luni.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...