România – cea mai scăzută creştere economică din UE în trimestrul al treilea

Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere de 2,2% în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu trimestrul al doilea, iar în Uniunea Europeană PIB-ul a urcat cu 2,1% de la un trimestru la altul, în ambele cazuri fiind vorba de un avans identic cu cel consemnat în trimestrul II raportat la primele trei luni din an, arată datele publicate marţi de Eurostat.
AGERPRES - mar, 07 dec. 2021, 13:40
România - cea mai scăzută creştere economică din UE în trimestrul al treilea

Cu excepţia Lituaniei, unde PIB-ul a stagnat, toate statele membre UE au consemnat o creştere a PIB în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent. Însă, în timp ce Austria a avut cea mai mare creştere a PIB de la un trimestru la altul (3,8%), cele mai mici ritmuri de creştere au fost consemnate în România şi Slovacia (ambele cu un avans de 0,4%), scrie Agerpres.

În ritm anual, Produsul Intern Brut al zonei euro a crescut cu 3,9% în zona euro şi cu 4,1% în UE în trimestrul al treilea, după un avans de 14,4% în zona euro şi unul de 13,8% în UE în trimestrul al doilea. În cazul României, ritmul de creştere a încetinit până la 8,1% în al treilea trimestru, de la 13,8% în trimestrul al doilea.

Tot marţi, Eurostat a anunţat că numărul persoanelor ocupate a urcat cu 0,9%, atât în zona euro, cât şi în Uniunea Europeană, în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent. Aceasta după ce în trimestrul al doilea ocuparea a crescut cu 0,8%, atât în zona euro, cât şi în UE.

În perioada iulie-septembrie 2021, ţările membre cu cea mai puternică majorare a ocupării au fost Irlanda (4%), Spania (2,6%) şi Lituania (2,1%), iar ţările cu cele mai modeste creşteri au fost Slovacia şi Croaţia (ambele cu 0,3%), precum şi Suedia, Cehia, Germania, Italia şi România (toate cu 0,4%). Eurostat estimează că în al treilea trimestru din 2021 erau 210 milioane persoane ocupate în Uniunea Europeană, din care 161 de milioane în zona euro.

În ceea ce priveşte România, Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit în sus creşterea economică din trimestrul III al acestui an, la 0,4%, de la 0,3% cât estima anterior, iar faţă de perioada similară din 2020, Produsul Intern Brut a înregistrat un avans de 7,4% pe seria brută şi 8,1% pe seria ajustată sezonier. Pe data de 16 noiembrie, INS anunţa că economia României a încetinit la 0,3% în trimestrul III faţă de trimestrul anterior, în timp ce raporta la aceeaşi perioadă a anului trecut avansul PIB a fost de 7,2% pe serie brută şi 8% pe serie ajustată.

Te-ar mai putea interesa și
Isărescu, întrebat despre un nou mandat de guvernator: Nu pot să vă spun dorinţele mele personale, că mă ruşinez. O să mă duc, în Parlament dacă o să fiu invitat la audieri
Isărescu, întrebat despre un nou mandat de guvernator: Nu pot să vă spun dorinţele mele personale, că mă ruşinez. ...
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat miercuri că în cazul în care i se va propune de către Parlament un nou mandat de guvernator se va prezenta la audieri....
Alegeri SUA 2024: Biden şi Trump, la egalitate, cu câte 40% din intenţiile de vot – sondaj Reuters/Ipsos
Alegeri SUA 2024: Biden şi Trump, la egalitate, cu câte 40% din intenţiile de vot – sondaj Reuters/Ipsos
Preşedintele american, democratul Joe Biden, şi rivalul său, predecesorul său republican Donald Trump, sunt la egalitate ...
Primăria Sectorului 3 a început construirea unui pod rutier peste râul Dâmbovița
Primăria Sectorului 3 a început construirea unui pod rutier peste râul Dâmbovița
Noul pod construit va fi amenajat în dreptul străzii Lunca Priporului, legând artera cu cele două sensuri ale Splaiului ...
Cum ar urma să sancționeze UE gazele naturale lichefiate (LNG) rusești și ce efecte ar avea putea avea măsura
Cum ar urma să sancționeze UE gazele naturale lichefiate (LNG) rusești și ce efecte ar avea putea avea măsura
De la începutul agresiunii ruse asupra Ucrainei, Europa și aliații săi au căutat modalități de a reduce veniturile ...