Avertisment IEA privind petrolul: Există riscul să asistăm la „cea mai mare criză de ofertă” din ultimele decenii

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a avertizat miercuri în legătură cu riscul de a se produce "cea mai mare criză de ofertă" (de petrol) din ultimele decenii, în contextul posibilităţii de a dispărea de pe piaţă o parte importantă din producţia rusă, fără să fie percepută disponibilitatea Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a o compensa, relatează agenţia EFE.
AGERPRES - mie, 16 mart. 2022, 14:03
Avertisment IEA privind petrolul: Există riscul să asistăm la

În raportul lunar privind piaţa de petrol, IEA a revizuit semnificativ în scădere previziunile privind cererea globală din acest an, ca efect al escaladării preţurilor barilului, determinată de invazia rusă în Ucraina, care va reduce creşterea economică.

Concret, a redus cu 1,3 milioane de barili pe zi proiecţiile de consum în următoarele trei trimestre, comparativ cu estimările din urmă cu o lună, ceea ce înseamnă 950.000 de barili pe zi mai puţin, în medie, în 2022.

Asta înseamnă că cererea mondială va rămâne la 99,7 milioane barili pe zi, cu 2,1 milioane barili mai mult faţă de 2021.

Dar, dincolo de aceste cifre calculate într-un moment de mare incertitudine privind evoluţia şi implicaţiile războiului şi ale unei puternice volatilităţi, principalul mesaj al agenţiei – care reuneşte ţările dezvoltate ce se află în avangarda sancţiunilor impuse Moscovei – este acela că există pericolul real al unei lipse de petrol.

Autorii studiului dau drept sigur că din aprilie vor dispărea de pe piaţă trei din cele opt milioane de barili pe zi exportate de Rusia, ca efect al sancţiunilor, şi pentru că mulţi dintre cumpărătorii tradiţionali evită achiziţionarea de petrol rusesc.

Dar lucrurile ar putea să nu se oprească aici şi, de aceea, nu exclud ca reacţia publică de condamnare a atacului Rusiei în Ucraina să ridice şi mai mult această cifră, ţinând cont de comportamentele care se observă, care deja au făcut ca vânzările de petrol rusesc să înregistreze scăderi record.

Problema este că, în acelaşi timp, la reuniunea sa din 2 martie, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi asociaţii săi au afirmat că nu este penurie de ofertă şi prevăd să scoată pe piaţă 400.000 de barili pe zi în plus.

Te-ar mai putea interesa și
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Peste 10 miliarde de euro este valoarea portofoliilor de malluri, birouri și depozite la finele lui 2023 deținute de șase mari jucători de pe piața imobiliară din România. ...
Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe perioada desfășurării Jocurilor Olimpice de la Paris (Video)
Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe perioada desfășurării ...
Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat luni pentru un "armistiţiu olimpic" în toate ...
Klaus Iohannis, într-o vizită de două zile la Washington. El va fi primit de președintele Biden la Casa Albă
Klaus Iohannis, într-o vizită de două zile la Washington. El va fi primit de președintele Biden la Casa Albă
Preşedintele Klaus Iohannis se va afla, timp de două zile, într-o vizită de lucru la Washington, prilej cu care va fi ...
Occidentul condamnă exercițiile militare ruse cu armament nuclear tactic, pe care le califică drept iresponsabile. Moscova spune că vrea să calmeze astfel capetele înfierbântate din Vest
Occidentul condamnă exercițiile militare ruse cu armament nuclear tactic, pe care le califică drept iresponsabile. Moscova ...
NATO, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au calificat luni drept iresponsabile exerciţiile militare pentru ...