Prețul spot al energiei electrice a crescut din nou, în iulie, și e de aproape patru ori mai mare decât acum un an. Creștere de 60% într-o singură lună

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM a crescut din nou, în luna iulie, după creșterea care a avut loc luna precedentă, potrivit datelor consultate de noi.
Mihai Nicuţ - Dum, 31 iul. 2022, 22:00
Prețul spot al energiei electrice a crescut din nou, în iulie, și e de aproape patru ori mai mare decât acum un an. Creștere de 60% într-o singură lună

În iulie 2022, prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU), a fost de 1.813 lei/MWh, de la 1.138 de lei în iunie și 1.000 de lei în mai.

Astfel, față de luna precedentă, prețul spot a crescut cu 59%, creștere care s-a ssuprapus oricum pe o bază ridicată. În această lună (iulie), am avut și prețuri orare de peste 3.500 lei/MWh, în mai multe rânduri.

Comparativ cu prețul lunar de acum un an, cel înregistrat acum este de aproape patru ori mai mare (3,8 ori)  – în iulie 2021, prețul de închidere al PZU a fost de 474 lei/MWh.

De la începutul acestui an, prețul mediu este de 1.154 lei/MWh, în baza mediilor lunare ale primelor șapte luni ale anului.

Piața spot este una foarte lichidă în România – spre exemplu, în luna iunie 2022, ultima cu date oficiale disponibile, în PZU s-a tranzacționat 52 % din tot consumul țării, adică aproximativ 2,15 TWh de energie electrică, cu o valoare a tranzacțiilor de 2,52 miliarde de lei.

Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie 2021, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

Oficialii români au solicitat Comisiei Europene modificarea regulilor din piața de energie, astfel încât prețul energiei electrice să fie decuplat de cel al gazelor naturale.

“Prețurile crescute la energie reprezintă în continuare un subiect care se află în atenția Comisiei Europene și a Miniștrilor Energiei. Analiza diferitelor posibilități de optimizare a design-ului actual al pieței de energie este de interes pentru România în vederea asigurării unui preț accesibil pentru consumatori. În acest sens, România susține în continuare explorarea posibilității de decuplare a prețului la energie electrică de prețul la gaze naturale, arhitectură care ar permite limitarea efectului de contagiune a creșterii prețului la gaze naturale asupra prețului la energie. Comisia Europeană a indicat că va realiza un studiu de impact cu privire la diferite măsuri de optimizarea a designului pieței de energie electrică”.

Așa scria în comunicatul de presă al Ministerului Energiei emis după ce Comisia Europeană a adoptat, cu excepții, măsurile din planul de reducere a consumului de gaz cu 15%, de către fiecare țară.

Pe piața europeană, prețul la electricitate se stabilește pe baza principiului „costului marginal”, care presupune că prețul de referință este prețul ultimei capacități de producție utilizate pentru echilibrarea rețelei, care în prezent este cel al centralelor pe gaze.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Metro continuă expansiunea cu noul concept LaDoiPași Extra, deși perioada de testare nu s-a încheiat. Câte magazine operează compania
Metro continuă expansiunea cu noul concept LaDoiPași Extra, deși perioada de testare nu s-a încheiat. Câte magazine ...
Retailerul german Metro continuă expansiunea sub sigla LaDoiPași Extra, un concept nou de magazin pe care îl testează din 2022 în Ilfov și București și despre care spune că este încă în......
S-au ieftinit gazele pentru populație. Cu ce prețuri au venit ultimele facturi
S-au ieftinit gazele pentru populație. Cu ce prețuri au venit ultimele facturi
Prețul gazelor naturale facturate de Engie, cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru popualție, pentru consumul lunii ...
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Peste 10 miliarde de euro este valoarea portofoliilor de malluri, birouri și depozite la finele lui 2023 deținute de șase ...
Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe perioada desfășurării Jocurilor Olimpice de la Paris (Video)
Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe perioada desfășurării ...
Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat luni pentru un "armistiţiu olimpic" în toate ...