Olanda speră să obţină 15 mld. euro din privatizarea ABN Amro

Guvernul olandez speră să obţină până la 15 miliarde euro din privatizarea băncii ABN Amro, faţă de o investiţie de 21,7 miliarde euro a statului, astfel rezultând o posibilă pierdere de 6,7 miliarde euro pentru contribuabili.
Economica.net - Dum, 25 aug. 2013, 11:24
Olanda speră să obţină 15 mld. euro din privatizarea ABN Amro

Banca va avea la dispoziţie un termen de aproximativ un an pentru a pregăti privatizarea, a declarat într-un comunicat ministrul olandez al Finanţelor, Jeroen Dijsselbloem, potrivit Bloomberg.

Guvernul olandez va evalua apoi dacă sunt îndeplinite condiţiile de vânzare şi ar putea efectua privatizarea în trei tranşe, a adăugat oficialul.

ABN Amro a înglobat în 2008 operaţiunile bancare şi de asigurări din Olanda ale grupului Fortis, ajuns în colaps.

Dijsselbloem a precizat că statul a investit 21,7 miliarde euro până în prezent la ABN Amro. Vânzarea băncii cu o pierdere semnificativă, de 6,7 miliarde euro, va fi o chestiune delicată din punct de vedere politic în Olanda, unde populaţia este deja nemulţumită de creşterea taxelor şi măsurile de austeritate.

„Dacă Parlamentul va fi de acord, prima oportunitate pentru o listare va fi prima jumătate a anului 2015. Planurile ministrului reprezintă primul pas spre trecerea în proprietate privată”, a comentat într-un comunicat preşedintele ABN Amro, Gerrit Zalm.

Guvernele vest-europene care au fost nevoite să salveze băncile cu bani publici în timpul crizei, devenind acţionari, analizează posibilităţi de privatizare a participaţiilor preluate la instituţiile de credit. Marea Britanie se pregăteşte să-şi reducă participaţia de peste 41% deţinuită la grupul bancar Lloyds, în timp ce privatizarea Royal Bank of Scotland, unde statul deţine peste 80% din acţiuni, este încă o perspectivă îndepărtată.

În Olanda, activele industriei financiare depăşesc de peste 4 ori Produsul Intern Brut, în pofida declinului înregistrat în urma crizelor din ultimii ani. Guvernul olandez a cheltuit iniţial 16,8 miliarde euro pentru a prelua operaţiunile Fortis, însă costul bailout-ului a crescut ulterior, fiind necesare noi intervenţii pentru stabilizarea băncii.

Olanda a sprijinit companiile financiare cu peste 95 miliarde euro începând din 2008, sumă care include garanţii de stat şi infuzii de capital. În luna februarie a acestui an, guvernul a investit 3,7 miliarde de euro şi a naţionalizat SNS Reaal, a patra bancă din ţară, ajunsă în pragul colapsului din cauza pierderilor generate de credite şi investiţii imobiliare.

O comisie parlamentară a apreciat anul trecut că preţul plătit de guvern pentru stabilizarea sistemului financiar în urma colapsului Fortis a fost prea ridicat şi nu este justificat de valoarea economică creată.

Te-ar mai putea interesa și
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
Compania Municipală Energetica Servicii București a realizat probele de presiune pentru încă două tronsoane de conductă magistrală de termoficare, în Obiectivul 4 – Magistrala II-III......
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Vremea va fi instabilă în luna mai, zilele însorite şi calde, uneori chiar caniculare, alternând cu zilele reci şi ...
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Ryaniar, cea mai mare companie aeriană din Europa, a transmis un anunț important pasagerilor care zboară spre și dinspre ...
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Poarta de protecție din cadrul proiectului - pilot din stația de metrou Berceni a fost omologată și urmează să fie ...