OPEC nu este de vină pentru majorările de preţuri din sectorul petrolului şi gazelor – secretarul general

Investiţiile inadecvate în sectorul petrolului şi gazelor sunt principalul motiv al recentelor majorări de preţuri, iar Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu este de vină, a afirmat miercuri secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais, într-un interviu acordat CNBC, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 17 aug. 2022, 14:00
OPEC nu este de vină pentru majorările de preţuri din sectorul petrolului şi gazelor - secretarul general

„Sunt alţi factori dincolo de OPEC, care sunt, într-adevăr, în spatele creşterilor pe care le-am văzut în sectorul petrolului şi gazelor. Şi, din nou, în câteva cuvinte, cred că e vorba de investiţii insuficiente – subfinanţare cronică”, a susţinut oficialul OPEC.

Acesta a dat asigurări că „OPEC nu este în spatele majorărilor de preţuri”.

Grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei, a decis luna aceasta o majorare nesemnificativă a producţiei, în pofida recentei vizite efectuate de preşedintele SUA, Joe Biden, în Arabia Saudită, în încercarea de a convinge liderul OPEC să pompeze mai mult petrol şi să ajute economia mondială.

Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, reuniţi sub umbrela OPEC+, au convenit „să îşi majoreze producţia cu 100.000 de barili pe zi în luna septembrie”, se arată într-un comunicat de presă publicat la finalul reuniunii.

Această majorare, echivalentă cu cererea mondială de petrol timp de 86 de secunde, vine după săptămâni de speculaţii conform cărora vizita lui Joe Biden în Arabia Saudită, precum şi autorizarea vânzării de sisteme de rachete către Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite vor permite majorarea ofertei de petrol pe piaţă.

SUA şi alte state occidentale mari consumatoare de petrol au cerut alianţei OPEC+, care este responsabilă pentru aproape jumătate din producţia mondială de petrol, să pompeze mai mult ţiţei pe piaţă pentru a ajuta la reducerea preţurilor, care au fost stimulate de revenirea cererii şi invazia rusească din Ucraina.

Cu toate acestea, delegaţii OPEC susţin că alianţa are nevoie de mai mult timp pentru a evalua o posibilă încetinire a cererii globale de energie înainte de a majora, în mod semnificativ, producţia de petrol. Oficialii din Arabia Saudită au încercat să calmeze aşteptările, reiterând ca liderul de facto al OPEC va face tot ceea ce este nevoie pentru a echilibra piaţa dacă va exista un deficit de aprovizionare.

Te-ar mai putea interesa și
Port Constanţa. Dană suplimentară pentru cerealele ucrainene
Port Constanţa. Dană suplimentară pentru cerealele ucrainene
Portul Constanţa va echipa o dană suplimentară pentru transbordarea cerealelor ucrainene, a informat compania Ukrainian Danube Shipping Company (UDP) într-un mesaj postat pe contul său de......
Autostrada Bucureștiului A0: Alsim Alarko așterne asfalt la pasajul peste Autostrada Soarelui VIDEO
Autostrada Bucureștiului A0: Alsim Alarko așterne asfalt la pasajul peste Autostrada Soarelui VIDEO
Antreprenorul turc Alsim Alarko a început așternerea asfaltului la nodul rutier dintre Autostrada Bucureștiului A0 și ...
CE: Reforma pieţei energiei va sprijini consumatorii şi industria, stimulând investiţiile în energia curată
CE: Reforma pieţei energiei va sprijini consumatorii şi industria, stimulând investiţiile în energia curată
Comisia Europeană a salutat marţi adoptarea unor reforme importante ale pieţei energiei electrice şi a gazelor şi a ...
Investiţii de un miliard de euro în cercetarea fundamentală, programate în perioada 2024-2026 – Ministrul Cercetării
Investiţii de un miliard de euro în cercetarea fundamentală, programate în perioada 2024-2026 – Ministrul Cercetării
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat, marţi, că în perioada 2024-2026 sunt programate ...