Activele financiare brute ale Europei de Est, creştere medie de 14,7% – raport

Activele financiare brute ale Europei de Est au crescut în medie cu 14,7% anual, în ultimii 13 ani, cu toate că procesul de acumulare a activelor a intrat într-o treaptă înferioară de viteză în multe dintre ţări, începând cu finalul anului 2007, arată 'Allianz Global Wealth Report', publicat de Grupul Allianz.
Economica.net - mar, 24 sept. 2013, 10:37
Activele financiare brute ale Europei de Est, creştere medie de 14,7% - raport

Potrivit Raportului, alte regiuni în dezvoltare, aşa cum este cazul Asiei (exclusiv Japonia) (+13,7%) sau America Latină (+13,2%) au rămas uşor în urmă.

‘În orice caz, situate la un nivel de 4.480 euro la finalul anului 2012, activele financiare medii brute per capita, se situează încă la un nivel mai scăzut în Europa de Est comparativ cu alte zone în dezvoltare. Totodată, cifra medie nu evidenţiază faptul că, inclusiv în interiorul regiunii, diferenţa de avuţie este încă uriaşă. Pe de-o parte, există încă ţări relativ sărace, precum Kazahstan sau Ucraina, unde activele financiare brute per capita sunt în medie încă sub nivelul de 2.000 de euro. Pe de altă parte, sunt ţări precum Republica Cehă şi Slovenia, al căror nivel al avuţiei se apropie mai mult de cel al Europei de Vest’, arată ‘Allianz Global Wealth Report’.

În ciuda performanţei remarcabile din ultimii ani, procesul de recuperare mai are un drum lung de parcurs. În plus, mai există o problemă: în ultimii ani, creşterea datoriilor personale a fost chiar mai rapidă decât dinamica activelor brute. În ultimii 12 ani, nivelul datoriilor gospodăriilor din Europa de Est a crescut cu o medie de 25,4% pe an. În ciuda încetinirii vizibilă începând cu anul 2007, nu există vreo altă regiune care măcar să se apro-pie de această dinamică a datoriilor. Nu trebuie, prin urmare, să ne mire faptul că rata de creştere a activelor financiare nete a fost trasă în jos: cu o creştere medie de ‘numai’ 11,0%, Europa de Est a crescut mai încet faţă de America Latină (+11,6%) şi Asia (excl. Japonia) (+14,0%) în această privinţă, potrivit raportului.

‘Allianz Global Wealth Report’ împarte deţinătorii de active în trei clase globale din perspectiva avuţiei. ‘Clasa de mijloc’ globală, care îi include pe cei ce deţin active nete cu o valoare cuprinsă între 4.900 euro şi 29.200 euro. Clasa celor cu un nivel scăzut al avuţiei, care îi include pe deţinătorii de active a căror valoare netă se situează sub pragul de 4.900 de euro, în timp ce termenul de ‘clasa bogată’ îi include pe cei cu active financiare nete de peste 29.200 euro.

În vreme ce în economiile avansate şi stabile criza a dus la extinderea clasei reprezentată de gospodării cu un nivel scăzut al avuţiei, evoluţia din ţările mai sărace a fost încurajatoare.

Principala tendinţă a fost de creştere a numărului membrilor clasei de mijloc.

Numai anul trecut, această ‘clasă de mijloc’ a crescut cu aproape 140 milioane de persoane, China contribuind semnificativ la susţinerea acestei tendinţe. Concret, în ţările incluse în analiza pentru anul 2012, numărul de persoane ce formează clasa de mijloc din perspectiva activelor nete deţinute a ajuns la un total de aproximativ 860 de milioane.

În ultimii 12 ani, pieţele în dezvoltare în special au făcut progrese incredibile, potrivit Allianz. De la începutul mileniului, procentul celor care se încadrează în clasa de mijloc globală s-a dublat în Estul Europei şi în America Latină şi a crescut de aproape 10 ori în Asia (excl. Japonia). Aceasta înseamnă că faţa clasei de mijloc s-a schimbat semnificativ: în anul 2000, aproape 60% dintre membrii săi proveneau din America de Nord, sau din Vestul Europei. Astăzi, fiecare al doilea membru al său este din Asia – o tendinţă care va continua, conform estimărilor. Cota deţinută de America de Nord şi de Vestul Europei a scăzut sub pragul de 30%.

Te-ar mai putea interesa și
Diana Mihai este noul director de Marketing, Comunicare și Brand Experience al ING Bank România
Diana Mihai este noul director de Marketing, Comunicare și Brand Experience al ING Bank România
Diana Mihai se alătură echipei ING Bank România în funcția de director de Marketing, Comunicare și Brand Experience începând cu data de 17 iunie 2024, informează compania prin intermediul......
Guvernul spaniol se opune preluării băncii Sabadell de către rivalii de la BBVA
Guvernul spaniol se opune preluării băncii Sabadell de către rivalii de la BBVA
Guvernul de la Madrid se opune preluării ostile de către BBVA a rivalei mai mici Sabadell, a anunţat joi ministrul Economiei, ...
AQUILA raportează venituri de 624 de milioane de lei pentru primul trimestru din 2024, în creștere cu 11%
AQUILA raportează venituri de 624 de milioane de lei pentru primul trimestru din 2024, în creștere cu 11%
AQUILA, lider în servicii integrate de distribuţie şi logistică pentru piața bunurilor de larg consum din România și ...
Seceta pedologică se menţine în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse, în cea mai mare parte a ţării
Seceta pedologică se menţine în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse, în cea mai mare parte a ţării
Seceta pedologică moderată şi izolat puternică se va semnala în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din ...