Eurostat: Produsele agricole realizate în UE s-au scumpit în medie cu 24%. Unde sunt cele mai mari creșteri

Prețul mediu al bunurilor agricole produse în UE a crescut cu 24% între 2021 și 2022. Prețul cerealelor a crescut cu 45 %, ouăle s-au scumpit cu 43 %, iar laptele cu 31 %. Singura ieftinire, de 3%, a fost la fructe.
Alina Stanciu - joi, 12 ian. 2023, 13:54
Eurostat: Produsele agricole realizate în UE s-au scumpit în medie cu 24%. Unde sunt cele mai mari creșteri

Primele estimări ale indicilor prețurilor agricole pentru 2022 indică faptul că aceștia au fost substanțial mai mari decât în 2021 pentru aproape toate categoriile principale de produse, precum și pentru principalele inputuri agricole, arată ultimele date Eurostat.

Prețul mediu al bunurilor agricole produse în UE a crescut cu 24% între 2021 și 2022. Cele mai puternice creșteri de preț au fost înregistrate la cereale (+45 %), ouă (+43 %) și lapte (+31 %).

De asemenea, s-au înregistrat creșteri puternice ale prețului mediu la bunurile și serviciile consumate în mod curent în agricultură ( inputuri care nu au legătură cu investițiile). Practic, costul unui „coș” cu inputuri a crescut cu 30%  comparativ cu anul 2021. În cadrul acestui coș, au existat creșteri considerabile ale prețurilor pentru îngrășăminte și amelioratori de sol (+87%) și pentru energie și lubrifianți (+59%).

Singurele produse care s-au ieftinit au fost fructele, care au costat în 2022 cu 3% mai puțin față de 2021.

Unde a devenit cel mai scump

Prețurile pentru cereale, ouă și lapte au crescut cel mai rapid în 2022 în Finlanda, Franța și, respectiv, Letonia. În ceea ce privește prețurile medii pentru cereale (grâul, orzul, porumbul, secara și ovăzul, precum și alte tipuri de cereale), acestea au crescut în toate țările UE între 2021 și 2022, rata variind de la 33% în Austria și în Țările de Jos, la 34% în Letonia, 67% în Ungaria și 70% în Finlanda.

Prețul ouălor a crescut, de asemenea, în toate țările UE între 2021 și 2022, rata variind de la 6% în Luxemburg și 7% în Cipru și Grecia,  la 68%  în Olanda, 74% în Belgia și  76% în Franța.

Seceta din întreaga UE din 2022 a redus disponibilitatea de iarbă proaspătă ca hrană pentru vacile de lapte. Astfel, au existat creșteri ale prețului laptelui în toate țările UE în 2022, variind de la un procent relativ limitat de 3% în Cipru (unde laptele de capră este, de asemenea, un produs-cheie) și 9% în Malta până la aproximativ 50% în Belgia, Lituania, Ungaria și Letonia.

În România, prețul laptelui a crescut cu aproximativ 20%.

Ce a cauzat toate aceste scumpiri

Au existat trei factori generali care au determinat creșterea prețurilor. Primul a fost perturbarea piețelor agricole mondiale din cauza războiului din Ucraina, atât Rusia și cât Ucraina fiind mari exportatori de cereale, grâu, porumb, semințe oleaginoase (în special floarea-soarelui) și îngrășăminte.

La efectele conflictului s-au adăugat și seceta generalizată, care a redus randamentele culturilor, inclusiv ale culturilor furajere, cum ar fi fânul folosit ca hrană pentru animale. În plus, au existat și presiuni inflaționiste- măsurile luate pentru eliminarea treptată a dependenței UE de combustibilii fosili ruși au dus la creșterea prețurilor la energie.

Te-ar mai putea interesa și
Metro continuă expansiunea cu noul concept LaDoiPași Extra, deși perioada de testare nu s-a încheiat. Câte magazine operează compania
Metro continuă expansiunea cu noul concept LaDoiPași Extra, deși perioada de testare nu s-a încheiat. Câte magazine ...
Retailerul german Metro continuă expansiunea sub sigla LaDoiPași Extra, un concept nou de magazin pe care îl testează din 2022 în Ilfov și București și despre care spune că este încă în......
S-au ieftinit gazele pentru populație. Cu ce prețuri au venit ultimele facturi
S-au ieftinit gazele pentru populație. Cu ce prețuri au venit ultimele facturi
Prețul gazelor naturale facturate de Engie, cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru popualție, pentru consumul lunii ...
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Peste 10 miliarde de euro este valoarea portofoliilor de malluri, birouri și depozite la finele lui 2023 deținute de șase ...
Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe perioada desfășurării Jocurilor Olimpice de la Paris (Video)
Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe perioada desfășurării ...
Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat luni pentru un "armistiţiu olimpic" în toate ...