Surpriză: Cine ameninţă supremaţia economică a Germaniei

Creşterea populaţiei, un regim de taxe reduse şi izolarea de problemele din zona euro ar putea permite Marii Britanii să devanseze Germania, devenind cea mai mare economie din Europa în următoarele două decenii, arată un studiu publicat joi de Centre for Economic and Business Research (CEBR), transmite The Guardian.
Economica.net - joi, 26 dec. 2013, 14:31
Surpriză: Cine ameninţă supremaţia economică a Germaniei

Conform acestui studiu, Germania, care timp de mai multe decenii a fost motorul economic al Europei, ar putea avea o economie mai mică decât cea a Marii Britanii în anul 2030. În plus, deşi va fi devansată de economiile emergente de genul India, Brazilia şi Rusia, Marea Britanie ar urma să fie a doua mare economie occidentală după cea a SUA.

Potrivit CEBR, Produsul Intern Brut al Marii Britanii ar urma să crească de la 1.590 miliarde de lire sterline în 2013 la 2.600 miliarde lire sterline în 2028, în timp ce pe prima poziţie la nivel global se va afla China cu un PIB de 20.500 miliarde de lire sterline, urmată de SUA cu un PIB de 19.700 miliarde de lire sterline.

‘Evoluţiile demografice positive graţie continuării imigraţiei şi o expunere mai mică la problemele din zona euro, combinate cu un nivel redus al taxelor potrivit standardelor europenne va încuraja un ritm de creştere mai rapid decât cel al majorităţii economiilor occidentale’, se arată în raportul CEBR. ‘Printre problemele care vor trebui rezolvate de Marea Britanie se numără nevoia de a-şi reorienta exporturile spre pieţele în creştere rapidă, rezolvarea relaţiei cu Uniunea Europeană şi posibilitatea separării, evidenţiată de referendumul privind independenţa Scoţiei din luna septembrie 2014’, subliniază CEBR.

Potrivit estimărilor CEBR, în 2028 China va devansa SUA pentru a deveni cea mai mare economie a lumii, PIB-ul Chinei urmând să fie de cinci ori mai mare decât cel al Indiei, care va ocupa poziţia a treia la nivel mondial. Pe locurile următoare se vor situa în ordine Japonia, Brazilia, Germania şi Marea Britanie. ‘Germania va ceda Marii Britanii poziţia de cea mai mare economie europeană în jurul anului 2030, din cauza creşterii mai rapide a populaţiei şi a dependenţei mai mici a Marii Britanii de alte economii europene’, estimează CEBR.

Pentru alte economii mari din zona euro, CEBR se aşteaptă la pierderi de poziţii. Astfel, Franţa, care în prezent este a cincea economie mondială, va ajunge pe locul 13 în anul 2028, în timp ce Italia (locul opt) va cădea până pe locul 15.

 

Te-ar mai putea interesa și
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise de conducere, certificate de înmatriculare, paşapoarte, respectiv......
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...