Programul nuclear iranian: Progrese în derularea acordului cu AIEA

Prima fază a acordului semnat cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) privind programul nuclear al Teheranului va fi finalizată la începutul lui februarie, a afirmat şeful OIEA, Ali Akbar Salehi, citat vineri de televiziunea naţională.
Economica.net - sâm, 11 ian. 2014, 07:24
Programul nuclear iranian: Progrese în derularea acordului cu AIEA

„Iranul şi Agenţia (onusiană) vor încheia prima fază a negocierilor până la începutul lui februarie, iar a doua fază a va începe la puţin timp după” , a declarat Salehi, şeful Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică, citat de Press TV, postul în limbă engleză al radioteleviziunii oficiale.

AIEA şi Iranul au semnat pe 11 noiembrie, la Teheran, un acord menit să facă lumină în natura programului nuclear iranian, suspectat de occidentali şi Israel că ascunde un scop militar.
Iranul are la dispoziţie trei luni pentru a aplica această „foaie de parcurs” în şase puncte, înainte de începerea discuţiilor privind încheierea unui acord global.

Unul dintre puncte prevede inspectarea fabricii de producere a apei grele de la Arak (centru), închisă din 2011 inspectorilor. Potrivit acestui punct, inspectorii AIEA au vizitat fabrica de la Arak la începutul lui decembrie.

Fabrica se află în acelaşi loc cu reactorul cu apă grea de la Arak, pe care Iranul intenţionează să-l demareze către sfârşitul lui 2014. Acest reactor se află în centrul preocupărilor marilor puteri, pentru că el ar oferi Iranului posibilitatea să extragă plutoniu, care, odată extras, ar putea fi utilizat pentru fabricarea unei bombe atomice.
În afară de Arak, textul autorizează vizite ale AIEA la mina de uraniu din Gachin (sud). O vizită urmează să aibă loc în perioada ianuarie-februarie, a spus recent Salehi, fără să ofere mai multe detalii.

În plus, o echipă a Agenţiei onusiene trebuie să se deplaseze la Teheran, pe 21 ianuarie.

Acordul mai prevede ca Iranul să furnizeze informaţii despre viitoarele reactoare nucleare, amplasările unor noi centrale nucleare civile sau despre viitoarele instalaţii de îmbogăţire a uraniului.
Agenţia onusiană încearcă de doi ani să clarifice anumite elemente care arată că Iranul a încercat să dezvolte arma atomică, în special înainte de 2003, sub acoperirea unui program nuclear civil.

În principal, aceasta doreşte să aibă acces la baza militară din Parchin, în apropiere de Teheran, suspectată că adăposteşte teste de explozii convenţionale aplicabile în domeniul nuclear. Iranul refuză pentru moment accesul în bază, din cauza naturii sale militare şi pentru că agenţia a efectuat deja inspecţii în 2005, care nu dezvăluit nimic suspect.

La 11 noiembrie, şeful AIEA, Yukiya Amano, a anunţat, totuşi, că baza militară din Parchin rămâne „importantă”, iar discuţii pe marginea efectuării unei vizite vor avea loc „în cadrul următoarelor etape”.
La Geneva, în cadrul altor negocieri nucleare, Teheranul a ajuns la o înţelegere, vineri, cu reprezentanţii Uniunii Europene care negociază în numele 5+1 (China, Statele Unite, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania) privind punerea în aplicare a unui acord semnat pe 24 noiembrie.

Te-ar mai putea interesa și
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
Compania Municipală Energetica Servicii București a realizat probele de presiune pentru încă două tronsoane de conductă magistrală de termoficare, în Obiectivul 4 – Magistrala II-III......
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Vremea va fi instabilă în luna mai, zilele însorite şi calde, uneori chiar caniculare, alternând cu zilele reci şi ...
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Ryaniar, cea mai mare companie aeriană din Europa, a transmis un anunț important pasagerilor care zboară spre și dinspre ...
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Poarta de protecție din cadrul proiectului - pilot din stația de metrou Berceni a fost omologată și urmează să fie ...