RATB are nevoie de cel puţin 50 de troleibuze şi 50 de tramvaie noi. Ce se poate face anul acesta

RATB ar avea nevoie să cumpere cel puţin 50 de tramvaie şi 50 de troleibuze noi pentru reînnoirea parcului de mijloace de transport. Efortul financiar ar fi de cel puţin 60 de milioane de euro, astfel încât, şi în acest an, ar putea să se aloce bani doar pentru modernizarea parcului existent.
Florin Cojocaru - Dum, 26 ian. 2014, 22:04
RATB are nevoie de cel puţin 50 de troleibuze şi 50 de tramvaie noi. Ce se poate face anul acesta

Deşi parcul de tramvaie bucureştene este uzat şi este necesară înnoirea lui, veşnica problemă a lipsei de bani face ca nici în 2014, după mai mulţi ani consecutiv, să nu se ştie dacă se pot găsi banii pentru achiziţia de noi unităţi.

Bugetul RATB pentru acest an nu a fost încă aprobat, deci nu se ştie care sunt sumele de care conducerea Regiei va dispune. Totuşi, Ion Dedu, şeful Direcţiei Transporturi din Primăria Capitalei, este sceptic. „Trebuie întâi să asigurăm funcţionarae Regiei, apoi vedem ce bani mai rămân pentru achiziţii. Ar trebui să schimbăm tot parcul de tramvaie şi cel puţin jumătate din cel de troleibuze”, spune Dedu. La 400 de tramvaie şi două milioane de euro costul pe tramvai nou, costul calculat de oficialul din Primărie pentru reînnoirea parcului ar fi de circa 800 de milioane de euro. Fără a mai lua în calcul costul achiziţionării de 200 de troleibuze noi pentru a le înlocui pe cele de acum, deja uzate. Parcul de autobuze este relativ nou, deocamdată nu se pune problema unor achiziţii substanţiale, mai spune Dedu.

„Nici vorbă să putem aloca aproape 900 de milioane de euro pe reînnoirea parcului RATB. O apreciere realistă este că s-ar putea, eventual, să se aloce un buget pentru achiziţia a 50 de tramvaie noi şi 50 de troleibuze”, explică oficialul citat. Potrivit acestuia, din lipsă de fonduri, este posibil să se meargă pe achiziţia de tramvaie producţie locală, Bucur, ale Atelierelor Centrale RATB. De o concepţie şi o tehnologie mai veche, Bucur este însă şi mai ieftin. Aproape 1 milion de euro. „De ce să nu dăm de lucru industriei autohtone, mai ales că Bucur este un tramvaie fiabil, nu am avut nicio problemă cu cele 15 care sunt deja în exploatare”, arată Dedu.
Totuşi, suma ce va fi alocată achiziţiilor nici măcar nu se poate estima încă, pentru că perpetua austeritate de la nivelul Consiliului Municipal nu a lăsat aproape deloc locul pentru achiziţii de noi mijloace de transport în ultimii ani. În aceste condiţii, achiziţiile ar putea fi blocate şi în 2014, iar alocare de bani de la buget ar putea să se facă doar pentru modernizarea parcului deja existente.

RATB  este în subordinea Primăriei Capitalei, iar bugetul i-l face Consiliul General al Municipiului Bucureşti. În calitate de director al Direcţiei Transporturi, Dedu este unul din pionii principali ai construcţiei lui. Acesta a precizat că se fac demersuri pentru ca Regia să poată fi transformată în societate comercială şi să poată accesa credite pentru achiziţii.

În prezent, RATB operează un parc de 400 de tramvaie, 200 de troleibuze şi aproape 1.000 de autobuze. Tramvaiele sunt produse de Atelierele Centrale, troleibuzele de Astra Bus Arad, iar autobuzele de Mercedes şi DAF.

În România, mai există un al doilea producător de tramvaie, Astra Vagoane Călători, care fabrică un tramvaie după o licenţă Siemens Germania. Compania arădeană nu a reuşit însă să vândă nicio unitate până în prezent.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...