Comisia Europeană a prezentat noile măsuri de stimulare a introducerii reţelelor gigabit

 Comisia Europeană a salutat marţi acordul politic la care au ajuns Parlamentul European şi Consiliul cu privire la Actul privind infrastructura gigabiţilor, propus de Comisie la 23 februarie 2023. Acordul vine în acelaşi timp cu adoptarea Recomandării privind promovarea normativă a conectivităţii la nivel de gigabit (Recomandarea privind gigabiţii), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
AGERPRES - mie, 07 feb. 2024, 09:32
Comisia Europeană a prezentat noile măsuri de stimulare a introducerii reţelelor gigabit

Legea privind infrastructura gigabit (GIA) introduce un set de acţiuni pentru simplificarea şi accelerarea implementării reţelelor de foarte mare capacitate, cum ar fi fibra optică şi 5G, prin reducerea sarcinii administrative şi a costurilor de instalare. Disponibilitatea deplină a reţelelor gigabit şi introducerea reţelelor 5G performante în toate zonele populate sunt elemente-cheie pentru sprijinirea tranziţiei digitale a economiei şi a societăţii europene, astfel cum se prevede în obiectivele UE privind tranziţia digitală pentru 2030, programul de politică privind deceniul digital.

În special, GIA simplifică procedurile de acordare a autorizaţiilor, care reprezintă o condiţie prealabilă pentru instalarea reţelei, asigurând respectarea de către administraţiile publice a termenelor de acordare a autorizaţiilor. Aceasta introduce, de asemenea, măsuri de digitalizare a informaţiilor privind infrastructurile fizice existente, lucrările civice planificate şi procedurile de acordare a autorizaţiilor, permiţând operatorilor să acceseze online toate informaţiile necesare pentru planificarea instalării reţelei.

GIA include, de asemenea, acţiuni de facilitare a coordonării instalării infrastructurii fizice, cum ar fi conducte, turnuri sau piloni, cu lucrările la alte infrastructuri publice, cum ar fi reţelele de distribuţie a apei sau a energiei electrice. Aceste măsuri facilitează reutilizarea de către operatori a infrastructurii şi a spaţiilor publice, cum ar fi acoperişurile, pentru a instala elemente de reţea digitale, reducând în cele din urmă costurile de instalare.

În plus, noile norme urmăresc să alimenteze inovarea, încurajând clădirile noi şi renovate în mod semnificativ să fie preechipate cu infrastructuri pregătite pentru fibră optică şi fibră optică. Acest lucru va asigura o implementare rapidă a reţelelor de foarte mare capacitate, permiţând, în cele din urmă, unui număr mai mare de cetăţeni să se bucure de servicii de conectivitate rapidă.

Noul regulament urmăreşte, de asemenea, să reducă amprenta de mediu a reţelelor de comunicaţii electronice prin promovarea implementării unor tehnologii mai eficiente din punctul de vedere al mediului, cum ar fi fibra optică şi tehnologia 5G. Reutilizarea infrastructurii fizice existente şi o mai bună coordonare a lucrărilor civile vor contribui, de asemenea, la reducerea impactului global asupra mediului al instalării reţelelor, printr-o utilizare mai eficientă a resurselor.

În plus, s-a ajuns la un acord cu privire la normele privind comunicaţiile în interiorul UE (apeluri şi SMS-uri plasate din statul membru de origine către un alt stat membru), asigurând protecţia continuă a consumatorilor vulnerabili împotriva riscului unor preţuri potenţial excesive pentru astfel de servicii până în 2032 şi un mecanism determinat de piaţă pentru a elimina diferenţele nejustificate de preţ.

Recomandarea privind gigabiţii adoptată marţi de Comisie oferă autorităţilor naţionale de reglementare orientări cu privire la modul de concepere a obligaţiilor privind măsurile corective în materie de acces pentru operatorii cu putere semnificativă pe piaţă, de garantare a concurenţei loiale şi, în acelaşi timp, de promovare a introducerii reţelelor gigabit prin asigurarea faptului că toţi operatorii pot avea acces la infrastructurile de reţea existente.

În special, Recomandarea privind gigabiţii oferă orientări cu privire la situaţiile în care accesul la infrastructura de inginerie civilă este probabil să fie singura cale de atac în materie de acces pentru soluţionarea problemelor de concurenţă identificate. Acesta indică, de asemenea, modul în care autorităţile naţionale de reglementare pot realiza fără probleme migrarea de la cupru la fibră.

Te-ar mai putea interesa și
Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au scăzut cu 4% în trimestrul patru din 2023 – date Eurostat
Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au scăzut cu 4% în trimestrul patru din 2023 – date Eurostat
Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia Uniunii Europene au totalizat 897 milioane de tone echivalent CO2, în trimestrul patru din 2023, o scădere de 4% faţă de perioada similară......
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Am obţinut suplimentarea sumelor necesare pentru achitarea ajutorului de 100 de euro pentru sectorul vegetal și pentru sectoarele suin și avicol
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Am obţinut suplimentarea sumelor necesare pentru achitarea ajutorului de 100 de euro ...
Fermierii vor primi suma de 100 de euro promisă în sectorul vegetal şi cel zootehnic, odată cu obţinerea unor fonduri ...
Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand (P)
Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand (P)
Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate ...
Premier Restaurants România va deschide șapte restaurante McDonald’s în România în 2024
Premier Restaurants România va deschide șapte restaurante McDonald’s în România în 2024
Premier Restaurants România, operatorul restaurantelor McDonald's de pe piața locală, are în plan deschiderea a șapte ...