Statul cere 4 mil. euro de la Nuclearelectrica pentru cablul electric submarin spre Turcia şi centrala Tarniţa

Acţionarii Nuclearelectrica (SNN) vor decide pe 11 martie dacă producătorul de energie va contribui cu capital la proiectul  hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, ca şi la cel al cablului electric submarin de conectare cu Turcia.
Adrian N. Ionescu - lun, 10 feb. 2014, 10:54
Statul cere 4 mil. euro de la Nuclearelectrica pentru cablul electric submarin spre Turcia şi centrala Tarniţa

Administratorii producătorului de energie electrică Nuclearelectrica (SNN) au convocat acţionarii să le aprobe intenţia de a participa cu 8,9 milioane de lei la proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, coordonat de Hidroelectrica, respectiv cu 2 milioane de euro la constituirea Companiei de Proiect „IJVDCC Romania – Turcia”, de construire a  cablului submarin de interconectare de înaltă tensiune (400 KV) România – Turcia.

Ca urmare a convocării AGA, preţul acţiunilor SNN la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi-a reluat scăderea, care au căzut sub nivelul la care au fost vândute de stat în oferta publică iniţială (IPO) de astă toamnă.  SNN se vindea cu 9,5 lei / acţiune, luni la prânz.

Nuclearelectrica (SNN) este controlată de Stat, prin Ministerul Economiei, care are peste 81% din titluri. Fondul Proprietatea (FP) mai are aproape 10% iar restul sunt participaţii mici deţinute de fonduri de investiţii şi investitori indiuviduali.

Compania deţine centrala nucleară de la Cernavodă, care asigură 20% din producţia de energie a României.

Hidroecentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti este menită să contribuie la echilibrarea sistemului energetic   prin producţie, sau dimpotrivă, prin consum de energie, datorită sistemului de acumulare prin pompaj.

Proiectul este estimat la peste un miliard de euro, dar investiţia nu a început deocamdată, deşi a fost plănuită încă de dinainte de 1990.

Nuclearelectrica vrea să subscrie 89.000 de acţiuni cu valoarea nominală de 100 de lei emise de societatea Hidro Tarniţa SA în cadrul unei majorări de capital, urmând să devină astfel parte din consorţiul care va finanţa unul dintre cele mai mari proiecte energetice din România.

Proiectul nu va putea fi realizat fără finanţare externă. Până acum, de acest proiect s-au interesat, doar în principiu, investitori din China, nu foarte doriţi de Uniunea Europeană.

La rândul său, cablul submarin România-Turcia este necesar pentru a descărca excesul de capacitate de producţie de electricitate din Dobrogea, datorat, în principal, eolienelor.

Totodată, proiectul construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă nu este atractiv din aceeaşi cauză a supraofertei de electricitate la care ar contribui.

Întârzierea lansării proiectului (iniţiat acum 10 ani) „este unul din motivele pentru care s-au retras rând pe rând investitorii din proiectul de construcţie a reactoarelor 3 şi 4. Sunt concerne internaţionale, nu sunt proşti, au văzut că nu există capacitatea de evacuare de energie şi au renunţat. Până nu se face ceva cu capacitatea de evacuare a energiei din Dobrogea, nu văd să evolueze 3 şi 4″, a declarat un oficial al Electrica, pentru ECONOMICA.NET.

Nuclearelectrica ar urma să cumpere două milioane de acţiuni ale companiei de proiect al cablului „IJVDCC Romania – Turcia”.

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu acordat proiectului minier de exploatare a aurului și cuprului de la Rovina, județul Hunedoara
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu acordat proiectului minier de exploatare a aurului și cuprului de ...
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul minier de la Rovina, iar fără acesta, compania minieră Euro Sun Mining nu va putea începe exploatarea, informează......
Rompetrol și-a bugetat o pierdere netă de aproape 40 de milioane de dolari pentru acest an
Rompetrol și-a bugetat o pierdere netă de aproape 40 de milioane de dolari pentru acest an
Acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat, în Adunarea Generală Ordinară, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli ...
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate așteptările
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate ...
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei Puig, care deține mărci de lux precum Carolina Herrera, Jean ...
Acționarii EVERGENT Investments aprobă acordarea de dividende în valoare de aproape 81,7 milioane de lei, cu un randament de 7,06 %
Acționarii EVERGENT Investments aprobă acordarea de dividende în valoare de aproape 81,7 milioane de lei, cu un randament ...
Acționarii EVERGENT Investments, companie listată la Bursa de Valori București sub simbolul EVER, au aprobat cu o largă ...