Patronul Mega Image se retrage din Bulgaria

Grupul belgian Delhaize a anunţat că va vinde reţeaua sa de magazine din Bulgaria unei companii locale. Belgienii au intrat în Bulgaria în anul 2011 şi în prezent au 54 magazine în care lucrează în jur de 2.500 persoane.
Economica.net - joi, 27 feb. 2014, 07:30
Patronul Mega Image se retrage din Bulgaria

Presa bulgară citează un reprezentant al companiei, care a declarat pentru ziarul belgian L’Echo că Delhaize se va concentra asupra pieţelor care aduc profit precum cele din România (prin magazinele MegaImage), Serbia sau Grecia, ceea ce nu a fost şi cazul Bulgariei.

Este de aşteptat ca vânzarea reţelei din Bulgaria să fie finalizată până la sfârşitul anului. În urmă cu câteva luni, grupul Delhaize şi-au anunţat retragerea şi din Muntenegru şi Albania.

2013 a adus grupului belgian de retail Delhaize, operatorul lanţului de supermarket Mega Image şi a lanţului de magazine de proximitate Shop&Go, venituri cu 2,6% mai mari faţă de anul trecut (la un curs de schimb identic) şi o creştere organică de 3,1%, până la 2,1 miliarde de euro.

Profitul operaţional al companiei, conform rezultatelor financiare neauditate, a ajuns la 770 de milioane de euro, în grafic cu ţinta propusă de managementul companiei: 755 de milioane de euro.

România a fost un pilon important în creşterea afacerilor grupului, însă mai ales datorită expansiunii şi nu a majorării vânzărilor per magazin. „În Europa de Sud-Est, veniturile s-au majorat cu 5% (în termeni comparabili din punct de vedere al cursului valutar) ca urmare a unei performanţe puternice în Grecia şi a expansiunii din România, care au contrabalansat scăderea de 3% a vânzărilor din magazinele din Serbia”, se specifică în raportul financiar al companiei.

Potrivit datelor financiare, magazinele din SUA ale companiei au vândut cu 2% mai mult, iar cele din Belgia cu 1,8% (creştere totală de 3% în Belgia, ca urmare a extinderii numărului de magazine cu 12 magazine).

România a depăşit Grecia

În România, grupul Delhaize a ajuns anul trecut la 296 de magazine, cu 103 mai multe decât opera la finele lui 2012, ţara noastră devansând astfel Grecia unde belgienii deţin 281 de unităţi, cu 13 mai muote decât în anul anterior. Delhaize a intrat în Grecia în 1992 prin deschiderea lanţului Alfa-Beta, fiind al doilea retailer pe segmentul alimentar din ţară. În România, compania a inaugurat primul magazin în 1995.

Te-ar mai putea interesa și
Tesla va prezenta Cybertruck la București în perioada 26 – 29 iunie 2024
Tesla va prezenta Cybertruck la București în perioada 26 – 29 iunie 2024
Compania americană Tesla a anunțat debutul prezentărilor modelului Cybertruck în Europa. Pick-up-ul electric va fi dezvăluit europenilor în „peste 100 de locații”, inclusiv la București....
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Automecanica Mediaș de către Rheinmetall
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Automecanica Mediaș de către Rheinmetall
Consiliul Concurenței a autorizat operațiunea prin care Rheinmetall Landsysteme GmbH intenționează să preia compania ...
Autostrada Brașov-Bacău: a fost desemnat câștigătorul pentru studiul de fezabilitate
Autostrada Brașov-Bacău: a fost desemnat câștigătorul pentru studiul de fezabilitate
CNAIR A desemnat azi, 30 aprilie, câștigătorul contractului de realizare a Studiului de Fezabilitate pentru autostrada ...
China: Comitetul central al Partidului Comunist se reuneşte în plen în iulie, pentru continuarea reformelor în contextul provocărilor interne şi externe
China: Comitetul central al Partidului Comunist se reuneşte în plen în iulie, pentru continuarea reformelor în contextul ...
Comitetul central al Partidului Comunist Chinez se va întruni în luna iulie într-o şedinţă în plen cu rol cheie, a ...