Au început alegerile prezidenţiale în Siria

Birourile de vot s-au deschis marţi, la ora locală 07.00 (04.00 GMT), în Siria, pentru alegeri prezidenţiale organizate de actualul regim de la Damasc, iar şeful statului în exerciţiu, Bashar al-Assad, care candidează la propria succesiune, este sigur de victoria sa în faţa a doi rivali necunoscuţi, relatează AFP.
Economica.net - mar, 03 iun. 2014, 04:36
Au început alegerile prezidenţiale în Siria

Potrivit Ministerului sirian de Interne, peste 15 milioane de sirieni sunt chemaţi la urne pentru acest scrutin organizat în zonele controlate de regim şi denunţat ca o ‘parodie a democraţiei’ de către opoziţie şi ţările occidentale.

În luna martie, parlamentul sirian a aprobat o nouă lege electorală care, pentru prima dată în istoria Siriei, a autorizat participarea mai multor candidaţi în competiţia pentru funcţia supremă în stat, într-o ţară devastată de mai mult de trei ani de un conflict civil sângeros.

Până acum şeful statului sirian era ales prin referendum.

Astfel, actualul preşedinte sirian se confruntă cu alţi doi candidaţi, dar aceştia sunt puţin cunoscuţi de către electorat. Concurenţii săi sunt un profesor de la Universitatea din Damasc, Hassan Al-Nouri, şi deputatul în parlamentul naţional Maher al-Najjar, care reprezintă aşa-numita opoziţie internă moderată.

Contestat din martie 2011, Assad a fost ales preşedinte în iulie 2000, apoi şi-a păstrat funcţia în 2007 cu 97,26% din sufragiile exprimate. Unii observatori nu se îndoiesc că va câştiga şi actuala cursă prezidenţială.

Pentru a câştiga alegerile din primul tur de scrutin, un candidat trebuie să obţină mai mult de 50% din voturi. În cazul în care niciun candidat nu obţine această majoritate, un al doilea tur de scrutin va avea loc cu primii doi candidaţi care au acumulat cele mai multe voturi.

Alegerile, boicotate de opoziţie, nu se desfăşoară decât în zonele controlate de regim.

Liderul opoziţiei din exil, Ahmad Jarba, a făcut apel la sirieni ‘să stea acasă’, în contextul în care rebelii şi militanţii denunţă ‘alegeri sângeroase’, iar SUA o ‘impostură’, în timp ce conflictul s-a soldat cu peste 162.000 de morţi, conform unei organizaţii neguvernamentale.

Profund divizaţi, insurgenţii şi opoziţia, la fel ca aliaţii lor arabi şi occidentali, asistă neîncrezători la acest scrutin, care îi va permite lui Assad să se menţină la putere, în timp ce trupele guvernamentale înregistrează progrese pe teren.

Regimul controlează în prezent 40% din teritoriu, unde este concentrată 60% din populaţie, potrivit expertului sirian Fabrice Balanche.

Te-ar mai putea interesa și
BMW a vândut mai multe mașini, dar a înregistrat o scădere a veniturilor în primul trimestru din 2024
BMW a vândut mai multe mașini, dar a înregistrat o scădere a veniturilor în primul trimestru din 2024
Grupul german BMW a raportat pentru primul trimestru din 2024 o creștere ușoară a livrărilor de vehicule coroborată cu un mic recul al veniturilor și o marjă operațională în scădere....
China reafirmă de la Belgrad „prietenia invincibilă” cu Serbia
China reafirmă de la Belgrad „prietenia invincibilă” cu Serbia
Preşedintele chinez Xi Jinping a fost primit miercuri la Belgrad de omologul său sârb Aleksandar Vucic, înainte de discuţii ...
Centrokinetic achiziţionează 70% din firma care deţine clinica de recuperare medicală Socrates din Timişoara
Centrokinetic achiziţionează 70% din firma care deţine clinica de recuperare medicală Socrates din Timişoara
Isokinetic Sport, care operează centrele de recuperare Centrokinetic, a cumpărat aproximativ 70% din părţile sociale ...
Autostrada Nordului – Acord pentru realizarea documentaţiei pentru drumul de mare viteză Suceava-Gura Humorului, între CJ şi CNAIR
Autostrada Nordului – Acord pentru realizarea documentaţiei pentru drumul de mare viteză Suceava-Gura Humorului, ...
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a semnat, miercuri, acordul de parteneriat cu Compania ...