Deși face bani cu un record de încasări în 2024, turismul grec are probleme cu lipsa angajaților

Angajată într-un hotel de 5 stele din Grecia pentru perioada întregului sezonul turistic , Katerina a renunțat după doar o lună. Motivul: condițiile de muncă „inacceptabile” în acest sector cheie al economiei elene, scrie France Presse, citată de Hotnews.
Hotnews - mie, 25 iun. 2025, 10:15
Deși face bani cu un record de încasări în 2024, turismul grec are probleme cu lipsa angajaților

„Nu mai puteam!”, a explicat ea, studentă la management și turism la Universitatea din Salonic, care nu a dorit să-i fie publicat numele de familie. Deși a fost angajată într-o funcție de marketing în Halkidiki, principala destinație turistică din nordul Greciei, Katerian spune că „mi s-a cerut să lucrez în orice alt departament al hotelului, în funcție de necesități, inclusiv la curățenie”.

Katerina, al cărei salariu era 1.100 de euro net pe lună, a criticat și condițiile de muncă „inacceptabile”. „Eram cazate opt persoane într-un singur spațiu, fără aer condiționat și fără mașină de spălat”, a dezvăluit tânăra de 22 de ani.

O cincime dintre posturile disponibile sunt vacante

Turismul, în ciuda unui record de peste 36 de milioane de sosiri în 2024, suferă crunt de lipsă de personal, în special din cauza salariilor mici pentru programul de lucru prelungit și cu puține zile de odihnă.

Salariile de bază ale angajaților din hoteluri variază între 950 și 1.000 de euro, în funcție de specialitate, la care se pot adăuga prime.

Operatorii din sector, care se arată totuși optimiști pentru acest an, sunt îngrijorați de această lipsă acută de forță de muncă pentru vârful sezonului care urmează să vină în iulie și august. Aproximativ 20% din posturi au rămas vacante în ultimii ani, iar previziunile sunt similare pentru 2025, potrivit mai multor studii.

Markos Kesidis, proprietarul unui bar de plajă și al unui mic hotel în Halkidiki, nu face față. „Chiar și noi, proprietarii, suntem obligați să servim clienții din cauza lipsei de personal!”, a spus el cu o grimasă.

„Am nevoie de 20 de persoane pentru barul meu de pe plajă în sezonul de vârf. Astăzi, este aproape imposibil să găsesc atâția angajați”, a adăugat Kesidis..

Încearcă să găsească sezonieri din străinătate

Motor al economiei grecești, turismul a generat 30,2 miliarde de euro în 2024, adică 13% din PIB-ul țării, potrivit Institutului de Cercetare al Confederației Grecești de Turism (INSETE).

Anul trecut, 54.000 de posturi nu au găsit candidați din cele 278.000 estimate în hoteluri, notează Institutul de Cercetare în Turism (ITEP). Anul acesta, numărul de posturi vacante „va rămâne la același nivel”, afirmă Konstantina Svynou, președinta ITEP.

În căutarea unei alternative, mulți hotelieri încearcă să recruteze sezonieri din străinătate. Peste 46% dintre hotelieri și-au manifestat intenția de a angaja personal străin în acest an, adică peste 28.000 de persoane, potrivit ITEP.

Pentru menaj, spălatul vaselor și alte locuri de muncă puțin calificate, hotelierii greci angajează adesea personal din țări care nu sunt membre ale UE, potrivit acestui sondaj.

Au încercat și cu refugiați

În Halkidiki, asociațiile hoteliere s-au orientat, de asemenea, către refugiații cazați în centre de primire, dar această inițiativă nu a avut până acum succesul scontat.

„În total, 110 persoane au răspuns, dar în prezent doar zece dintre ele lucrează în hotelurile din regiune”, s-a plâns Grigoris Tasios, președintele Asociației Hotelierilor din Calcidica.

Potrivit acestuia, „majoritatea se tem că, odată sezonul terminat, nu vor mai putea găsi cazare în centrele de primire”.

În regiunea sa, care numără 540 de hoteluri și unde ar trebui să lucreze 14.000 de persoane, deficitul de personal se ridică la peste 10%. „Mai multe hoteluri au angajat lucrători din India și Filipine”, a precizat Tasios.

Pe insulele cu cel mai mare aflux turistic din Marea Egee, în special în Ciclade, se recurge masiv la personal străin.

„În hotelul (de lux) în care lucrez, suntem o echipă de 70 de angajați, dintre care doar 14 sunt greci”, a spus Maria Angeli, în vârstă de 54 de ani, din Santorini, una dintre insulele cele mai vizitate de turiști.

Colegii ei provin din țări africane, Nepal sau Bangladesh, subliniază ea, constatând că grecii, în special tinerii, nu mai doresc aceste locuri de muncă. Și sectorul restaurantelor suferă de o lipsă importantă de personal. Clienții văd astfel tot mai multe panouri și afișe: „Căutăm personal” sau „Căutăm chelneri. Urgent”.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Ilie Bolojan: Este nevoie ca vârsta de pensionare să fie dusă la limita de pensionare la care se pensionează toţi românii
Ilie Bolojan: Este nevoie ca vârsta de pensionare să fie dusă la limita de pensionare la care se pensionează toţi românii
Premierul Ilie Bolojan a declarat, marţi, că este nevoie ca vârsta de pensionare să fie dusă la limita la care se pensionează toţi românii şi că ar trebui să se analizeze şi dacă aceia......
Administrația Trump vrea să le interzică investitorilor chinezi să cumpere terenuri agricole în SUA, din cauza preocupărilor privind securitatea națională
Administrația Trump vrea să le interzică investitorilor chinezi să cumpere terenuri agricole în SUA, din cauza preocupărilor ...
Washingtonul vrea să interzică investitorilor chinezi să achiziţioneze terenuri agricole americane, invocând o problemă ...
Autostrada Moldovei A7: Mega-podul peste râul Buzău va fi dat în trafic săptămâna viitoare
Autostrada Moldovei A7: Mega-podul peste râul Buzău va fi dat în trafic săptămâna viitoare
Săptămâna viitoare urmează să fie dat în trafic mega-podul peste râul Buzău construit de UMB, au spus pentru ECONOMICA.NET ...
Rompetrol are un nou director general, Sorin Graure. El a mai deținut funcția în urmă cu mai bine de zece ani
Rompetrol are un nou director general, Sorin Graure. El a mai deținut funcția în urmă cu mai bine de zece ani
Compania Rompetrol Rafinare S.A. informează acționarii și investitorii de la Bursa de Valori București că Sorin Graure ...