România ar putea încheia 2014 cu excendent al balanţei comerciale cu produse agroalimentare

România are şanse să încheie şi anul 2014 cu un excedent al balanţei comerciale cu produse agroalimentare, pentru al doilea an consecutiv, a declarat, sâmbătă, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, în cadrul Bucharest Forum 2014, organizat de Institutul Aspen România.
Economica.net - sâm, 04 oct. 2014, 12:38
România ar putea încheia 2014 cu excendent al balanţei comerciale cu produse agroalimentare

„Anul trecut, pentru prima dată după 20 de ani, am reuşit să avem o balanţă comercială pozitivă cu produse agroalimentare. Am exportat mai mult decât am importat, pentru prima dată după 20 de ani. Este un aspect pozitiv, dar eu sunt realist şi vă spun că există şi un lucru mai puţin bun, şi anume că exportăm foarte multă materie primă. (….) Există şi în anul 2014 premisa ca exporturile să fie mai mari decât importurile. Pe primele şase luni suntem în continuare campioni la exportul de porumb dar, încă odată, este vorba de materie primă şi nu de producţie procesată. În primele şase luni am exportat produse agroalimentare cu 200 de milioane de euro mai mult decât în primele şase luni din 2013, iar producţia din acest an se anunţă cel puţin la fel de bună ca şi cea din 2013”, a spus Daniel Constantin, citat de Agerpres.

În privinţa exporturilor, ministrul Agriculturii a amintit că exporturile de produse agroalimentare pe pieţele terţe au crescut cu 75%, deşi Uniunea Europeană rămâne principala piaţă de export, însă pieţele trebuie diversificate astfel încât producătorii români să obţină preţuri mai bune pentru produsele lor.

Ministrul Agriculturii a vorbit şi despre sectorul de legume – fructe şi despre necesitatea protejării acestuia având în vedere că este vorba de produse sensibile. „De ce România importă foarte multe legume şi fructe? De ce găsim în hypermarketurile noastre foarte multe mere din Polonia? (…) Pentru că producţia de legume fructe în România este sezonieră, nu avem acele depozite de colectare, sortare, ambalare, etichetare şi condiţionare a produselor respective astfel încât să mărim durata de viaţă. Un al doilea motiv este că, deocamdată, fermierii români nu sunt un garant al cantităţii”, a subliniat ministrul de resort.

El a mai spus că anul trecut România a produs mai multe legume şi fructe decât necesarul de consum. „În 2013 am produs undeva la 5,6 milioane de tone de legume-fructe şi necesarul de consum al României este 5,1 milioane de tone. De ce nu ajung toate aceste produse în magazine? Pentru că încă vindem aceste produse pe marginea drumului, pentru că nu există acea intenţie de asociere pentru valorificarea în comun a producţiei. Cred că aici există o piaţă foarte bună pentru că oamenii caută din ce în ce mai mult în magazine produse româneşti”, a menţionat şeful MADR.

În acest sens, Constantin a precizat că strategia de dezvoltare a agriculturii este axată pe două obiective majore: satisfacerea pieţei interne cu produse româneşti şi creşterea exportului de produse procesate.

Ca soluţii pentru atingerea acestor obiective, ministrul Agriculturii a amintit necesitatea comasării terenurilor şi refacerea sistemului de irigaţii.

România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 2,03 miliarde de euro în primul semestru din acest an, în creştere cu aproape 10% (180,9 milioane de euro) faţă de aceeaşi perioadă din 2013, în timp ce importurile, totalizând 2,32 miliarde de euro, au depăşit cu 1,1% (25,7 milioane de euro) valoarea înregistrată în semestrul I din 2013, potrivit datelor furnizate Agerpres de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Te-ar mai putea interesa și
Burduja contestă contractul de mentenanță încheiat de Primăria Capitalei pentru Arena Națională și anunță că va sesiza organele de cercetare penală și Curtea de Conturi (Video)
Burduja contestă contractul de mentenanță încheiat de Primăria Capitalei pentru Arena Națională și anunță că va ...
Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, contestă contractul de mentenanţă al PMB pentru Arena Naţională, pe care îl numeşte un "tun" şi afirmă că va sesiza instituţiile......
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 11,6% în primele trei luni ale anului, în timp ce importurile au crescut cu 35,8%
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 11,6% în primele trei luni ale anului, în timp ce importurile au crescut cu 35,8%
Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 de tone echivalent petrol, ...
13 persoane au fost rănite după ciocnirea a două trenuri la Belgrad
13 persoane au fost rănite după ciocnirea a două trenuri la Belgrad
13 persoane au fost rănite vineri, dintre care patru grav, în ciocnirea unui marfar cu un tren de călători care avea ...
Coreea de Nord confirmă că a testat o nouă rachetă balistică și promite că-și va întări capacitățile nucleare (Video)
Coreea de Nord confirmă că a testat o nouă rachetă balistică și promite că-și va întări capacitățile nucleare (Video)
Coreea de Nord a confirmat sâmbătă că a testat o rachetă balistică tactică, a transmis agenţia oficială de presă ...