Preţul petrolului s-a prăbuşit sub 65 de dolari pe baril, la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani

Cotaţiile internaţionale ale barilului de petrol şi-au continuat luni declinul abrupt, coborând sub 65 de dolari pentru prima dată de la jumătatea anului 2009. Investitorii anticipează că trendul va continua, având în vedere decizia de săptămâna trecută a OPEC de a nu reduce producţia.
Economica.net - lun, 01 dec. 2014, 14:41
Preţul petrolului s-a prăbuşit sub 65 de dolari pe baril, la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani

OPEC încearcă astfel să pună piedică investiţiilor accelerate ale companiilor petroliere americane în exploatarea depozitelor de şist şi altor surse alternative de petrol şi gaze, care devin neprofitabile odată cu scăderea preţurilor.

Cotaţiile futures au pierdut până la 3,7% luni pe pieţele de la New York şi Londra, recuperând ulterior o parte din scădere, relatează Bloomberg. Semn că unii jucători, în speţă China, văd preţurile puternic depreciate din ultima perioadă drept o bună oportunitate de a acumula stocuri.

Pe ansamblul lunii noiembrie, preţurile petrolului WTI, de referinţă pe piaţa SUA, şi al ţiţeiului Brent, referinţa europeană şi globală, au afişat cele mai importante corecţii din ultimii şase ani. Cu toate acestea, cotaţiile actuale nu garantează frânarea producţiei nord-americane din depozite de şist.

Producţia de petrol şi gaze a Statelor Unite a ajuns la cele mai ridicate cote din ultimii 30 de ani, în timp ce cererea globală a scăzut.

„Piaţa a intrat în panică. Ne aşteptăm să mai scadă pentru o perioadă, apoi să traverseze o corecţie ascendentă. Scăderea preţurilor petrolului repretintă un stimulpentru creşterea economică, ceea ce va genera cerere”, comentează pentru Bloomberg un economist al băncii olandeze ABN Amro NV Amsterdam.

Preţul petrolului WTI cu livrare în ianuarie a coborât luni cu până la 2,43 dolari, la 63,72 dolari pe baril, revenind ulterior pe plus la 66,36 dolari pe baril. Volumele tranzacţionate luni, până la ora transmiterii acestei ştiri, sunt de peste două ori mai mari faţă rulajul mediu din ultimele 100 de zile pentru aceeaşi perioadă din zi.

Cotaţiile ţiţeiului pe piaţa SUA s-au prăbuşit cu 18% în luna noiembrie, iar de la începutul anului au coborât cu 33%.

Preţul petrolului Brent cu livrare în ianuarie a scăzut luni cu până la 2,62 dolari, la 67,53 dolari pe baril, cel mai redus nivel din octombrie 2009, revenind ulterior la 69,34 dolari pe baril. Şi cotaţia Brent a afişat în noiembrie o corecţie negativă de 18% şi s-a retras cu 37% de la începutul acestui an.

Aproximativ 4% din producţia de petrol din depozite de şist a Statelor Unite are nevoie de preţuri de cel puţin 80 de dolari pe baril pentru a scoate profit, potrivit datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie. Exploatarea Bakken din Dakota de Nord, una dintre cele mai mari din SUA, este viabilă comercial până la 42 de dolari pe baril şi ar putea rezista chiar şi sub acest prag. Exploatarea depozitelor de şist necesită investiţii mai mari faţă de tehnicile convenţionale de extracţie.

Un factor care încetineşte pentru moment scăderea preţurilor petrolului este China, care profită de declinul cotaţiilor pentru a-şi extinde rezervele de urgenţă. Experţii anticipează că importurile Chinei vor creşte anul viitor cu până la 700.000 de barili pe zi, acoperind jumătate din producţia estimată a fi în exces faţă de cerere la nivel global.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea CASS, utilizarea cardului de masă în restaurante a crescut cu 29%......
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...