Francul elveţian doboară un nou record – 4,42 lei. Euro se apropie de 4,51 lei, dolarul a ajuns la maximul istoric

Banca Naţională a României (BNR) a afişat astăzi un curs de referinţă de 4,5095 lei/euro, 3,8863 lei/dolar şi 4,4228 lei/franc elveţian.
Economica.net - vin, 16 ian. 2015, 11:04
Francul elveţian doboară un nou record - 4,42 lei. Euro se apropie de 4,51 lei, dolarul a ajuns la maximul istoric

Francul elveţian a atins un nou record în faţa monedei naţionale – 4,42 lei. Moneda europeană nu a mai atins o valoare atât de ridicată în faţa leului din 17 martie 2014 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,5114 lei/euro. Dolarul a atins maximul istoric în faţa leului – 3,8863 lei.

 

BNR a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,5034 lei pentru un euro, 3,8510 lei pentru un dolar şi 4,3287 lei pentru un franc elvetian.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, să discute cu oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) despre situaţia creată prin creşterea bruscă a francului elveţian în raport cu euro şi leu, au declarat agenţiei MEDIAFAX. surse oficiale.

Informaţia a fost confirmată de către premierul Victor Ponta, care a precizat că a cerut ca, în urma acestei discuţii, să fie propuse şi anumite măsuri.

„I-am cerut ministrului să discute cu BNR şi să fie propuse măsuri”, a spus Ponta, pentru MEDIAFAX.

Cursul anunţat de BNR pentru francul elveţian a crescut, joi ,cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc, maxim istoric, şi a trecut de 5 lei la cotaţiile din piaţa bancară raportate la euro, iar cursul pentru euro a depăşit pragul de 4,5 lei/euro, dolarul atingând şi el o valoare record faţă de leu.

Banca Naţională nu poate interveni – Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR

Banca Naţională nu poate interveni pe curs, pentru că nu ea stabileşte cursul valutar leu-franc elveţian, a declarat, la Romania TV, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu. El a explicat că BNR nu poate să ceara rambursarea ratelor la bănci la un curs fix sau să plafonarea cursului de schimb, şi că doar băncile comerciale pot face asta. Suciu a mai spus că banca centrală este preocupată de această „situaţie delicată” iar soluţia, pe care BNR a încurajat-o de multă vreme, ar fi conversia în lei a creditelor.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...