Ruşii demontează şi vând Rafo Oneşti la fier vechi

Acţionarul majoritar al Rafo Oneşti a cerut includerea în agenda AGA din 18 februarie vânzarea „activelor şi utilajelor aferente ale companiei”. Rafinăria nu mai fucţionează de mai mulţi ani.
Economica.net - mar, 03 feb. 2015, 10:02
Ruşii demontează şi vând Rafo Oneşti la fier vechi

Petrochemical Holding Gmbh, care are peste 95% din acţiunile Rafo Oneşti, cere celorlalţi acţionari ca, „datorită situaţiei financiare”, directorul general să fie împuternicit „să înceapă procedura de desfacere (vânzare) a activelor şi utilajelor aferente ale companiei”, se spune într-un raport trimis la Bursa din Bucureşti, privind actualizarea ordinii de zi a AGA din 18 februarie.

Preţul de vânzare a activelor şi a utilajelor „se va stabili în baza preturilor utilajelor pe piaţa second – hand (utilaje folosite, dar nu poate fi mai mic decât preţul fierului vechi pe piaţa locală românească în ziua semnării contractelor de vânzare / cumpărare”.

Rafinăria din Oneşti nu mai funcţionează din 2008, de când majoritatea angajaţilor au fost trimişi acasă, fiind păstraţi doar câţiva pentru conservarea instalaţiilor. Soarta rafinăriei s-a tranşat însă  în ultimii doi ani. În acest interval RAFO a trecut la o lichidizare totală a activelor pe care le mai deţine. A vândut flota de vagoane şi locomotive, terenuri şi benzinăriile pe care le mai avea, pentru ca, în noiembrie 2013, să vândă rezerva de ţiţei de 42.000 de tone deţinută la Conpet şi care, prin lege, era necesară în cazul în care s-ar fi dorit reluarea activităţii. Din toate aceste vânzări, patronul RAFO ar fi strâns circa 40 de milioane de dolari, bani cu care, teoretic, s-ar fi putut reporni instalaţiile. Ruşii au ales însă lichidarea totală a activelor.

RAFO a fost înfiinţată în 1956 cu scopul de a procesa ţiţeiul nesulfuros, fiind una din cele mai mari rafinării de la noi din ţară. Are o capacitate de rafinare de 3,5 milioane de tone pe an.

După repetate scandaluri şi privatizări îndoielnice, rafinăria a ajuns în mâinile ruşilor, în anul 2009.

Astfel, rafinăria Rafo a fost cumpărată, în anul 2009, de Petrochemical Holding – proprietatea fostului oligarh rus Iakov Goldovskiy care a deţinut colosul petrochimic Sibur până la venirea la putere a lui Vladimir Putin. Ulterior, Goldovskiy a fost arestat pentru şapte luni, după care a fost eliberat, a părăsit Rusia şi a înfiinţat Petrochemical Holding în Austria, companie aflată printre primele din Europa la producerea de PET-uri.

Citeşte mai departe aici

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...