Acalmie precară pe bursele asiatice, după deruta provocată de Brexit

Bursele asiatice au redobândit luni o oarecare acalmie, dar rămân în continuare sub presiune, la patru zile după votul britanicilor în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană, care a semănat panică pe bursele din întreaga lume, transmite AFP
Economica.net - lun, 27 iun. 2016, 06:12
Acalmie precară pe bursele asiatice, după deruta provocată de Brexit

‘Este important să ţinem minte că nu am terminat cu efectele Brexit. Le vom resimţi probabil în săptămânile şi chiar lunile următoare, dar este dificil de anticipat frecvenţa şi amplitudinea lor’, a comentat Stephen Innes, trader la Oanda Asia Pacific.

Vineri, vestea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană i-a surprins pe investitori, iar lira sterlină a coborât până la 1,3229 dolari, un nivel fără precedent după 1985.

Luni, moneda britanică era cotată la 1,3356 dolari pe pieţele asiatice, faţă de 1,3670 dolari la finele săptămânii trecute. Moneda europeană s-a depreciat şi ea în raport cu dolarul, ajungând la 1,094 dolari faţă de 1,1112 dolari anterior.

La fel ca aurul, yenul japonez, o valoare de refugiu pentru investitori, s-a apreciat, fiind cotat la 101,65 yeni pentru un dolar, faţă de 104,68 yeni după anunţarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie, şi la 112 yeni pentru un euro, faţă de 118,77 yeni.

‘Cred că lira va continua să scadă, la fel ca şi euro, în timp ce dolarul şi yenul vor fi preferate de traderi. Piaţa nu a digerat încă impactul referendumului britanic’, a estimat Marito Ueda, trader la firma de brokeraj FX Prime din Tokyo.

În ceea ce priveşte bursele asiatice, situaţia era una general negativă, dar nu mai este vorba de haosul înregistrat vineri. Bursa de la Seul înregistra o pierdere de 0,24%, cea de la Singapore afişa o scădere de 0,37%, în timp ce bursa de la Hong Kong consemna la prânz o scădere de 0,73%.

O excepţie notabilă se înregistra la bursa de la Tokyo, unde, cel mai probabil ca urmare a intervenţiilor autorităţilor pe pieţele valutare, indicele Nikkei indica luni după-amiază o creştere de aproape 2%, după o prăbuşire de 7,92% înregistrată vineri. Aceasta, după ce premierul nipon Shinzo Abe a promis că nu îşi va menaja eforturile pentru ca Brexitul să nu afecteze negativ economia şi companiile japoneze, în condiţiile în care marii exportatori niponi sunt afectaţi de aprecierea monedei japoneze.

Vineri, promisiunile băncilor centrale privind furnizarea de lichidităţi pentru contracararea volatilităţii cursului de schimb nu au reuşit să calmeze îngrijorările. Bursa de la Londra a pierdut 3,15%, cea de la Paris a căzut cu 8,04%, cea de la Frankfurt a înregistrat o scădere de 6,82%, în timp ce bursele de la Madrid şi Milano au pierdut peste 12%. La New York, indicele Dow Jones a scăzut cu 3,39%, iar Nasdaq a pierdut 4,12%.

Te-ar mai putea interesa și
O autospecială de pompieri s-a răsturnat marţi pe platforma aeroportului Henri Coandă. Nicio persoană nu a fost rănită
O autospecială de pompieri s-a răsturnat marţi pe platforma aeroportului Henri Coandă. Nicio persoană nu a fost rănită
 O autospecială de pompieri aparţinând Serviciului Salvare Stingere Incendii de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti s-a răsturnat, marţi, la ora 6:40, în timp ce se deplasa......
Preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 53% în ritm anual, în august
Preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 53% în ritm anual, în august
Preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 53% în august 2022, faţă de ...
Liniile show-car-ului Renault 4, dezvăluite înainte de expoziția auto de la Paris
Liniile show-car-ului Renault 4, dezvăluite înainte de expoziția auto de la Paris
Oficialii francezi au prezentat astăzi o primă imagine cu show-car-ul Renault 4 confirmând prezența acestuia la Salonul ...
Președintele Serbiei, reacție în scandalul NIS Petrol. Patru persoane au fost reținute, acuzate că au transmis date secrete privind fondul de resurse din România firmei-mamă din Serbia
Președintele Serbiei, reacție în scandalul NIS Petrol. Patru persoane au fost reținute, acuzate că au transmis date ...
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a comentat scandalul în care este implicată compania sârbă NIS în România, ...