Acciza suplimentară la carburanţi: Transportatorii vor primi de la stat 8,44 milioane de euro, pe 2014

Bugetul pentru 2014 al schemei de ajutor de stat pentru transportatorii rutieri licenţiaţi privind returnarea a 4 eurocenţi din acciza pentru motorină va fi de 40 de milioane de lei (8,44 milioane de euro), potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat, marţi, de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Economica.net - mar, 14 oct. 2014, 16:06
Acciza suplimentară la carburanţi: Transportatorii vor primi de la stat 8,44 milioane de euro, pe 2014

Proiectul de act normativ aduce o serie de modificări în scopul aplicării mai eficiente a schemei de ajutor de stat şi vizează, în principal, două aspecte: asigurarea finanţării schemei de ajutor de stat şi flexibilizarea condiţiilor de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească transportatorii rutieri licenţiaţi care beneficiază de returnarea celor 4 eurocenţi pentru fiecare litru de motorină, accesând această schemă de ajutor de stat.

„Astfel, prin proiectul de act normativ, se stabileşte că bugetul anual al schemei de ajutor de stat, credite de angajament şi bugetare, va fi prevăzut la o poziţie distinctă în cadrul bugetului Ministerului Finanţelor Publice – Acţiuni Generale, cu încadrarea în prevederile bugetare aferente Programului „Ajutoare de stat pentru finanţarea proiectelor pentru investiţii”, după cum urmează: pentru anul 2014, credite de angajament şi bugetare în valoare de 40 de milioane de lei, respectiv echivalentul a aproximativ 8,44 milioane de euro; pentru anii următori, credite de angajament şi bugetare astfel cum vor fi aprobate prin legile bugetare anuale fără a depăşi 626,5 milioane lei pentru anul 2015, 643,2 milioane lei pentru anul 2016, 661,7 milioane lei pentru anul 2017, 680,7 milioane lei pentru anul 2018, respectiv 369,5 milioane lei pentru anul 2019″, arată MFP.

O altă modificare se referă la stabilirea perioadei pentru care vor fi procesate cererile de restituire de accize, respectiv plata ajutorului de stat se va realiza până la data de 31 decembrie 2019 inclusiv, fiind necesară o perioadă de timp pentru procesarea cererilor de restituire depuse în trimestrul I 2019.

Potrivit MFP, această prevedere este necesară întrucât în Ordonanţa de urgenţă nr. 14/2014 se prevede că restituirea de accize se realizează pentru motorina achiziţionată între data intrării în vigoare a HG 537/2014 şi 31 martie 2019 inclusiv.

Proiectul de Hotărâre de Guvern include, de asemenea, o serie de modificări privind clarificarea şi flexibilizarea condiţiilor de eligibilitate pentru transportatorii rutieri licenţiaţi care pot aplica pentru această schemă de ajutor de stat.

Astfel, operatorii economici care au creanţe de recuperat de la bugetul de stat – de exemplu TVA de rambursat – dar, în acelaşi timp, au şi datorii, vor fi eligibili pentru a aplica în scopul restituirii accizei, în măsura în care datoriile acestora sunt mai mici decât creanţele asupra bugetului de stat. Situaţia trebuie dovedită de certificatele de atestare fiscală.

Totodată, a fost menţinută drept condiţie de eligibilitate pentru operatorii din transport rutier interdicţia de a avea restanţe la bugetul general consolidat, la momentul înregistrării acestora în Registrul vehiculelor şi al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize. Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, se elimină condiţia de a nu înregistra restanţe bugetare la momentul efectuării rambursării de accize dintre condiţiile de eligibilitate, această dovadă fiind necesară numai la momentul depunerii cererii de restituire de accize.

Proiectul de act normativ aduce clarificări şi în ceea ce priveşte condiţia de eligibilitate a operatorilor economici care, la un moment dat, au fost declaraţi inactivi. Proiectul de HG precizează explicit că un operator care a avut o perioadă de inactivitate şi a fost declarat ca atare, dar şi-a reluat activitatea şi, în momentul înregistrării în Registrul vehiculelor şi al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize, devenise din nou activ, va putea fi eligibil pentru a obţine returnarea accizei de 4 eurocenţi pentru fiecare litru de motorină.

De asemenea, în scopul aplicării unui tratament unitar tuturor operatorilor economici, indiferent dacă sunt licenţiaţi în România sau în alte state membre, condiţiile de eligibilitate care stabilesc că operatorii economici nu trebuie să se afle în procedură de executare silită, faliment, orice formă de reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională sau lichidare, respectiv nu trebuie să intre în categoria întreprinderilor în dificultate, sunt stabilite şi în sarcina operatorilor economici din UE.

Proiectul de hotărâre va fi transmis spre analiză şi aprobare Guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Autostrada Bucureștiului: 500 de camioane cu balast ajung în fiecare zi pe șantierul turcilor de la Alarko – secretar de stat
Autostrada Bucureștiului: 500 de camioane cu balast ajung în fiecare zi pe șantierul turcilor de la Alarko – secretar ...
Lucrările pe loturile 1 și 2 ale din Autostrada de Centură București Sud (A0 Sud) continuă într-un ritm bun, circa ...
Grupul TeraPlast l-a numit pe Laszlo Vajda în poziția de director de dezvoltare
Grupul TeraPlast l-a numit pe Laszlo Vajda în poziția de director de dezvoltare
Grupul TeraPlast anunță extinderea echipei manageriale prin numirea ca director de dezvoltare a lui Laszlo Vajda. Noul ...
Update: Reacția lui Rafila. Arafat a cerut în ședința de Guvern să fie impus testul PCR la intrarea în țară și pentru vaccinați – Surse Digi24
Update: Reacția lui Rafila. Arafat a cerut în ședința de Guvern să fie impus testul PCR la intrarea în țară și pentru ...
Update: Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat vineri că în şedinţa de guvern nu a existat niciun fel ...