Acoperirea deficitului de pe piaţa muncii cu cetăţeni extracomunitari devine obiectiv al strategiei naţionale privind imigraţia până în 2023

MAI a lansat în dezbatere publică proiectul Hotărârii pentru aprobarea strategiei naţionale privind imigraţia pentru perioada 2020 - 2023. În această strategie Guvernul recunoaşte amploarea deficitului de forţă de muncă de pe piaţa locală şi îşi propune să îl acopere cu cetăţeni extracomunitari. Peste 23.000 de cetăţeni din afara UE au permise de ședere în scop de muncă în România, iar majoritatea sunt de origine din Vietnam, Turcia, Nepal și China, reiese dintr-o analiză publicată de Economica.net, pe baza informaţiilor primite de la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI). 
Cristina Şomănescu - vin, 10 iul. 2020, 20:44
Acoperirea deficitului de pe piaţa muncii cu cetăţeni extracomunitari devine obiectiv al strategiei naţionale privind imigraţia până în 2023

Proiectul de act normativ pentru aprobarea strategiei naţionale privind imigraţia pentru perioada 2020 – 2023 a fost lansat recent în dezbatere publică de MAI.

Printre obiectivele strategiei naţionale privind imigraţia pentru perioada 2020 – 2023 se numără:

– promovarea condiţiilor în care pot fi angajaţi în ţara noastră cetăţeni extracomunitari. Concret, strategia privind imigraţia prevede organizarea unor campanii de informare în rândul angajatorilor şi cetăţenilor extracomunitari cu privire la legislaţia care reglementează condiţiile de intrare, şedere şi ieşire din România.

– simplificarea accesului pe teritoriul României a cetăţenilor extracomunitari, în scop de angajare/detaşare şi dezvoltarea sistemului de acces în România al investitorilor proveniţi din state terţe.
Strategia antemenţionată prevede în acest sens:

  • stimularea angajatorilor în scopul angajării cetăţenilor proveniţi din state terţe, care şi-au finalizat studiile în România.
  • avizarea, negocierea unor acorduri bilaterale cu ţări terţe interesate ca cetăţenii acestora să fie aduşi pe piaţa forţei de muncă din România.
  • scutirea de la îndeplinirea unor condiţii la acordarea vizei de lungă şedere sau prelungirea dreptului de şedere în scopul desfăşurării de activităţi comerciale.

„Stabilirea politicilor în domeniu trebuie să vizeze atât categoria străinilor care obţin drept de şedere pe teritoriul României, cât şi a celor care obţin o formă de protecţie. Astfel, aceste categorii ar putea contribui la ocuparea forţei de muncă, de la cele care necesită un nivel ridicat de specializare, până la cele care nu necesită o anumită calificare”, spun autorii strategiei antemenţionate.

Măsurile propuse în această stretegie vor contribui la acoperirea deficitului de forţă de muncă, încadrarea studenţilor şi cercetătorilor, dezvoltarea industriei turistice şi la creştere economică, susţin autorii acestui document.

„Facilitarea accesului pe teritoriul României a cetăţenilor terţi care răspund nevoilor de ocupare a forţei de muncă va determina reducerea numărului de locuri de muncă declarate vacante de către angajatori. Atragerea studenţilor proveniţi din state terţe, precum şi promovarea educaţiei în rândul imigranţilor aflaţi în situaţie de şedere legală vor contribui la asigurarea competenţelor necesare pentru acoperirea deficitului existent pe piaţa forţei de muncă”, se arată în nota de fundamentare a strategiei antemenţionate.

Precizare
Potrivit legislației în vigoare, prin străin se înțelege persoana care nu are cetăţenia română, cetăţenia unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European ori cetăţenia Confederaţiei Elveţiene.

Peste 23.000 de cetățeni din afara UE au permise de ședere în scop de muncă în România, iar majoritatea sunt de origine din Vietnam, Turcia, Nepal și China, reiese dintr-o analiză publicată de Economica.net. Numărul lucrătorilor extracomunitari angajați legal în România e de cel puțin două ori mai mare decât la finalul anului 2018 și cel puțin triplu față de cel înregistrat la sfârșitul anilor 2017 și 2016, arată o statistică făcută de Economica.net, pe baza datelor primite exclusiv de la IGI. În 2019 Guvernul a permis angajatorilor să aducă la muncă cel mult 30.000 de noi lucrători extracomunitari, cel mai mare număr din anul 2014 încoace, ca răspuns la deficitul de forţă de muncă locală, arată statisticile anuale făcute de Economica.net. Anul trecut, de exemplu, am avut peste 97.000 de locuri de muncă care au rămas neocupate, cu toate că angajatorii le-au scos la concurs în mod repetat. Economica.net a scris, pe larg, despre acest subiect, aici.

Te-ar mai putea interesa și
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial......
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate ...
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, CITR: Numărul insolvențelor va rămâne constant, cel al concordatelor va exploda
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, ...
Țările din Europa, Germania, Franța, Italia sunt cele care și-au diminuat volumul cererii. Pentru industria mobilei este ...